Početna Kultura Izložba slika Dragana i Petra Tumbasa

Izložba slika Dragana i Petra Tumbasa

0

Izlozba Jelena Dopudj  (4)

Izložba slika Dragana i Petra Tumbasa upriličena je juče u prostorijama Društva novinara Vojvodine i bila je veoma posećena. Izložena su ulja na platnu, ikone, a ima i pejzaža i impresionizma. Autor većine slika je Petar Tumbas, a nekoliko impresionističkih slika uradio je njegov rano preminuli sin Dragan.

Izlozba Jelena Dopudj  (1)

Petar Tumbas rođen je u Somboru 1948. godine. Njegova porodica se 1962. godine seli u Sremske Karlovce. Oprobao se u gotovo svim slikarskim tehnikama, iako najviše voli ulje na platnu, a pomalo se bavi i vajarstvom radeći u mermeru, betonu i gvožđu. Najširem krugu ljubitelja umetnosti poznat je kao ikonopisac, ili kako on za sebe voli da kaže da samo slika svete slike. Pejzaži, mrtva priroda, portreti i karikature su svakako deo njegovog opusa. Naredne godine obeležava svoj veliki jubilej – pola veka umetničkog rada!

Izlozba Jelena Dopudj  (2)

Nekoliko reči o prerano preminulom umetniku Draganu (1979-2008), sinu Petra Tumbasa, rekao je i mr Žarko Dimić, istoričar.

Sremski Karlovci su već nekoliko vekova centar koji ne samo da privlači stvaraoce odnosno umetnike, nego i mesto koje ih stvara ili, kako bismo rekli, mesto u kome se oni rađaju. Jedan od takvih neobičnih stvaralaca koje su Karlovci iznedrili svakako je i Dragan Tumbas. Njegova traganja kretala su se od apstrakcije do figuracije i to nisu bila lutanja već otkrivanja. Čini se, nažalost, da je najsnažniji izraz svog slikarstva ostvario samo u nekolicini sačuvanih portreta prijatelja. Slikao je biblijske teme, ali kroz sopstveni slikarski postupak i pristup događaju. Nažalost, prerana smrt zaustavila je njegov stvaralački put.

Izlozba Jelena Dopudj  (5)

Izlozba Jelena Dopudj  (6)

Izlozba Jelena Dopudj  (7)

Izlozba Jelena Dopudj  (8)

Autor: Jelena Dopuđ
Foto: Jelena Dopuđ