Početna Kultura Izložba “Slika grada” u Galeriji SULUV-a

Izložba “Slika grada” u Galeriji SULUV-a

0

Izložba “Slika grada” biće otvorena večeras u 19 časova u Galeriji SULUV (Bulevar Mihajla Pupina 9, Novi Sad) u organizaciji Multimedijalnog centra “Led Art” (MMC “Led Art”) i Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV).

Na izložbi će biti predstavljeni radovi autora koji su na osnovu odluke komisije otkupljeni u okviru projekta “Otkup umetničkih dela iz oblasti vizuelnih i likovnih umetnosti kolekcija Slika grada”.

Komisija, koja je delovala u sastavu Nela Tonković (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Savremena galerija Subotica), Slavica Žarković (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Savremena galerija Zrenjanin) i Katarina Kostandinović (istoričarka umetnosti i kustoskinja, Kulturni centar Beograd), donela je odluku o selekciji radova sledećih autora:

Danijel Babić, Milica Dukić, Nikola Džafo, Jasna Gulan Ružić, Jelena Janev, Sonja Jankov, Lidija Krnjajić, Dejan Krstić, Lazar Marković, Dobrivoj Rajić, Marija Ranković, Tatjana Smiljanić, Slobodan Stošić, Aleksandar Topić, Adrienn Ujhazi, Ljubomir Vučinić, Viktorija Zdravković, Bosiljka Zirojević Lečić.

Projekat “Slika grada”, nastaje u saradnji dva udruženja Multimedijalni centar “Led Art” i Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV), koncipiran da se kroz saradnju dva Udruženja na godišnjem nivou sprovodi Javni poziv za otkup umetničkih dela. Dva udruženja ovim projektom sprovode celokupnu proceduru konkursa, odnosno Javnog poziva, izboru i dodeli sredstava, kao i formiranju fonda nove kolekcije. Time udruženja kroz svoj reprezentativan karakter proširuje delovanje poverenih poslova značajnim za kulturu grada i regiona. Multimedijalni centar “Led Art” i Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine, funkcionisaće kroz partnerski rad i sporazum saradnje što je definisano i pravilnikom o radu na Projektu – “Slika grada”. Pravilnikom je definisano i da će se konkurs na godišnjem nivou realizovati po naizmeničnom principu kada je u pitanju naznaka nosioca projekta aplikacijama i drugim konkursima za prikupljanje sredstava za realizaciju projekta “Slika grada”.

Projekat je osmišljen da se kroz aktivnosti dva Udruženja, raspisanog Javnog poziva, odabiru i otkupu umetničkih radova, definiše i zasnuje kolekcija radova pod nazivom “Slika grada”, koja će kroz svoje kapacitete biti dostupna javnosti, ustupanjem javnim institucijama, ustanovama i sl. Primarna ideja konkursa je u osnaživanju umetničkih kapaciteta i podsticaju nove produkcije, kao i kreiranja nove kolekcije umetničkih radova i dela savremenih aktivnih stvaralaca sa teritorije grada Novog Sada.

Ovogodišnji (2022), prvi konkurs za “Otkup umetničkih dela iz oblasti vizuelnih i likovnih umetnosti kolekcija Slika grada”, definisan je i koncipiran da kroz klasični mediji crteža na papiru predstavi aktivne umetnike sa ovog prostora. U 2022 godini, projektom “Slika grada”, otvara se tematski okvir kroz kategoriju crteža, nudeći potpunu slobodu autorima (učesnicima) konkursa da u svojoj poetici i ikonografiji iskažu i prikažu doživljaj prostora u kome žive i stvaraju. Tematske odrednice “Slika grada” u crtežu, mogu biti: mesta, staništa, skrivena i otkrivena područja ovog prostora, doživljeni aspekti, uvidi i privid, svi kreativni modeli koji se kroz percepciju mogu dati i ponuditi putem dela, a koja će svojom porukom postati prepoznatljiva, a sasvim smo sigurni i suštinska u prepoznavanju osobenosti našeg grada. Projektom se na ovaj način podstiče specifičnost ne samo u umetničkim vrednostima koje autori nude kroz svoja dela već i u prepoznavanju specifičnih apsorbovanih stanja naše sredine. Crtež kao primarna disciplina svih drugih medijskih (vizuelnih, likovnih…) kategorija, kao i širih i užih oblasti, podstiče i evocira na intelektualni pristup čime se šire prostori u mogućnostima i istraživanju svakog autora bez obzira na njegove primarne oblasti delovanja. Ovim je otvoren širok prostor za predstavljanje kroz različite fokuse ili fluidna stanja našeg vremena i mesta, naše “savremenosti” i prostora.

Realizaciju projekta “Otkup umetničkih dela iz oblasti vizuelnih i likovnih umetnosti kolekcija Slika grada” omogućila je Gradska uprava za kulturu Novi Sad.

Izvor: RTV.rs