Početna Kultura Još dan do “Johann Strauss Fest-a”

Još dan do “Johann Strauss Fest-a”

0

Malo je poznato da je Johan Štraus Mlađi, autor čuvene kompozicije “Na lepom plavom Dunavu”, svoju karijeru započeo u Novom Sadu, gde je 1847. godine održao svoj prvi veliki koncert, pred prepunom salom. Jedno veče nije bilo dovoljno, pa je kralj valcera i naredne noći zabavljao Novosađane. Samo nekoliko godina kasnije, on je postao svetska zvezda, a njegove kompozicije i danas su poznate i cenjene.

U Novi Sad Štraus je došao sa 22 godine, a iz našeg grada poneo je nekoliko uspomena pretočenih u vrhunska dela. Komponovao je “Sećanje na Novi Sad” (Erinnerung an Neusatz), fantaziju koja je nastala na osnovu srpskih narodnih motiva. Nažalost, ova kompozicija je izgubljena i nije sačuvana nijedna kopija.

Najpopularnija kompozicija “Na lepom plavom Dunavu”, prema legendi, nastala je kada je Štraus bio gost u dvorcima grofa Koteka u Futogu i Sremskoj Kamenici. Note su nastale najverovatnije u Futogu, dok je kompozitor gledao Dunav i sremsku stranu. Nakon Novog Sada, on je turneju nastavio u Rumuniji i Rusiji, a ubrzo zatim i u Americi.

Festival “Johann Strauss Fest” biće održan 2. novembra 2023. godine, sa početkom u 18 časova, u dvorcu Kotek u Futogu (današnja Poljoprivredna škola sa domom učenika).

Pubilika će biti u prilici da uživa u zvucima najpoznatijih Štrausovih kompozicija u izvođenju kvinteta Vojvođanskog simfonijskog orkestra.

Nakon koncerta sledi koktel za učesnike i zvanice.

Ulaz za zvanice je slobodan, ali zbog ograničenog broja mesta u sali svoje prisustvo možete prijaviti putem mejl adrese: jelena.valentik@gmail.com.

Foto: Promo