Početna Kultura Počeo filmski festival “Slobodna zona”

Počeo filmski festival “Slobodna zona”

0

Sinoć je počeo 19. Festival filma “Slobodna zona”, koji se tradicionalno održava u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, a od ove godine uključio je i Kragujevac. Jedan od najznačajnijih festivala angažovanog filma u jugoistočnoj Evropi svečano je otvoren juče u 19 časova u MTS dvorani premijerom filma “Zlo ne postoji” japanskog oskarovca Rjusukea Hamagučija.

Do 5. novembra na festivalu filma “Slobodna zona” prikazivaće se igrani, dokumentarni i angažovani filmovi sa svih kontinenata nagrađeni na prestižnim svetskim festivalima.

“Sva ostvarenja povezuje sličan tematski okvir – preispitivanje i razumevanje ljudskih prava i srodnih pitanja koja se postavljaju u svetu i regionu, pozivajući na preuzimanje odgovornosti u socijalnom i kulturnom kontekstu”, kaže selektorka “Slobodne zone” Branka Pavlović.

Delu filmskog programa publika iz cele Srbije moći će da pristupi putem platforme “Kino kauč” od 6. do 19. novembra. Informacije o kompletnom programu 19. “Slobodne zone” dostupne su na sajtu festivala.

Izvor: rtv.rs/Isidora Bobić
Foto: Promo/Slobodna zona