Početna Kultura Novi Sad i Temišvar – spojeni izložbom “Evropski fenomeni u kolekciji Galerije...

Novi Sad i Temišvar – spojeni izložbom “Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske“

0

Galerija Matice srpske i Nacionalni umetnički muzej u Temišvaru potpisali su krajem 2019. godine Protokol o saradnji sa namerom da se kroz realizaciju zajedničkih projekata i izložbi povežu dve buduće evropske prestonice kulture Novi Sad i Temišvar.

Povodom početka saradnje dva Muzeja, prošle sedmice je u Nacionalnom umetničkom muzeјu u Temišvaru svečano otvorena izložba “Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske,” gde je prvi put priređena pre tri godine. Izložba obuhvata 70 umetničkih dela domaćih i stranih autora, iz različitih epoha, izvedenih u različitim tehnikama.

Kroz četiri celine Nasleđe, Sloboda, Progres i Raznolikost ponuđeno je jedno od više mogućih čitanja i razmišljanja o evropskim vrednostima i fenomenima, na kojima se temelji evropsko društvo, objašnjava upravnica Galerije Matice srpske, Tijana Palkovljevic Bugarski.

Na izložbi su predstavljena dela naših poznatih slikara poput Save Šumanovića, Milana Konjovića, Paje Jovanovića, Petra Dobrovića kao prvog srpskog litografa Anastasa Jovanovića. O evropskim vrednostima i fenomenima u kolekciji Nacionalne galerije promišljali su kustosi i konzervatori Danilo Vuksanović, Miroslava Žarkov, Luka Kulić i Stanislava Jovanović Mindić. Posle gostovanja u Banjaluci, Nacionalni umetnički muzeј udahnuo je ovoj postavci novi život. To je uobičajena pojava kada se dela prikažu u novom prostoru, konstatuje Vuksanović.

Izložbu je svečano otvorila Maja Gojković. Potpredsednica Vlade i ministarka kulture je naglasila da se time ispisuje novo poglavlje u istoriji odnosa Novog Sada i Temišvara, dva važna kulturna centra u regionu. To je, zapravo, samo početak zajedničkog delovanja dva Muzeja, odnosno uvod u veliku izložbu koja će prikazati kulturno bogatstvo skriveno među njihovim zidovima, objašnjava Tijana Palkovljević Bugarski.

Izložba “Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske“ biće otvorena u Nacionalnom umetničkom muzeјu u Temišvaru do 15. septembra.

Izvor: RTV
Foto: Promo