Početna Kultura Održan prvi koncert u novoj gradskoj koncertnoj dvorani

Održan prvi koncert u novoj gradskoj koncertnoj dvorani

0

Povodom desetog Memorijla ”Isidor Bajić”, koji će biti održan od 4. do 10. decembra, u prvoj Koncertnoj dvorani u Novom Sadu, održana je Svečana akademija, a nastupio je duo ”Amal” iz Izraela. Prema rečima direktorice Muzičke škole ”Isidor Bajić” Radmile Rakin Martinović, izraelski muzičari došli su da pošalju poruku mira, jer muzika briše granice, budi razumevanje i povezuje ljude.

– Ovo je veliki dan za istoriju Muzičke škole, jer, iako je deseti po redu, ovo je prvi Memorijal u novoj zgradi i u prvoj gradskoj Koncertnoj dvorani, a uz to održava se u predvečerje 2022. godine kada ćemo prikazati sve potencijale kao Evropska prestonica kulture – istakla je Radmila Rakin Martinović.

Za dvadeset godina postojanja, Memorijal je mnogo doprineo popularizaciji pijanističke i klasične muzike, a za učešće se ove godine prijavilo preko 100 umetnika iz 35 zemalja, sa svih pet kontinenata sveta.

– Internacionalana smotra pijanističke umetnosti koja u fokus stavlja razvoj mladih pijanista, svakako zaslužuje da praktično otvori ovu prelepu dvoranu za širu publiku. Koncertnu dvoranu ispuniće u narednim danima najlepši zvuci muzike i dobra energija onih koji su na autentičnom umetničkom putu, na veliko zadovoljstvo slušalaca. Ova dvorana, kao i nova zgrada u kojoj su sada konačno svoj dom našle Muzička i Baletska škola, jedan je od najznačajnijih projekata Evropske prestonice kulture. Memorijal je i uvertira u sve divne događaje koji će biti realizoavni tokom 2022. godine, godine titule – naglasio je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić koji se obratio prisutnima na Svečanoj akademiji.

Događaju je prisustvovala i Pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević koja je istakla da je Muzička škola ”Isidor Bajić” najnagrađivanija muzička škola u Srbiji.

– Memorijal je afirmacija klasične muzike, manifestacija na ponos Srbije. Davne 1910. godine Isidor Bajić i njegove kolege, odrekli su se plate da bi kupili jedan klavir za školu, a danas, uz podršku države, imamo 47 klavira. To pokazuje da država vodi računa o obrazovnom sistemu i kulturi koju sa ponosom ističe – izjavila je Dragana Milošević.

Internacionalno pijanističko takmičenje, Muzička škola ”Isidor Bajić” organizuje svake parne godine sa ciljem da podrži mlade pijaniste na njihovom umetničkom putu.

nsuzivo.rs
Foto: Grad Novi Sad