Početna Kultura Održana javna rasprava o “Kineskoj četvrti”, budućem kreativnom centru Novog Sada

Održana javna rasprava o “Kineskoj četvrti”, budućem kreativnom centru Novog Sada

0

U prostoru Studentskog kulturnog centra “Fabrika”, a na inicijativu Fondacije “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, pred mnogobrojnom publikom održana javna rasprava o budućem razvoju prostora nekadašnje fabrike “Petar Drapšin”, poznatijeg kao “Kineska četvrt“.

U otvorenom razgovoru učestvovali su brojni građani i predstavnici raznih udruženja, a raspravljalo se o planu da se ovaj prostor transformiše u novo kulturno i kreativno središte grada do 2021. godine kada će Novi Sad biti Evropska prestonice kulture.

Pokrenuli smo javnu debatu sa ciljem da kroz apsolutnu uključenost, kako stručne tako i ostalih javnosti, dođemo do jedinstvene strategije oko uređenja ovog prostora, ali i mehanizama kreiranja namenskog i arhitektonskog rešenja – kazao je direktor Fondacije Nemanja Milenković, inače vođa tima koji je osvojio titulu Evropske prestonice kulture upravo sa planom revitalizacije “Kineske četvrti” i njene transformacije u kulturno-kreativni centar grada.

Predstavnici Fondacije “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture” na debati su ponovili da u planu revitalizacije “Kineske četvrti” ne postoji mogućnost privatizacije i prenamene zemljišta, odnosno da na pomenutoj lokaciji ni pod kakvim uslovima neće biti dozvoljena izgradnja, adaptacija, prenamena, niti korišćenje prostora u svrhe stanovanja ili komercijalno-trgovinske svrhe.

U razgovoru je zaključeno i da trenutno najviše nedostaju predlozi relevantnih strukovnih udruženja kada je u pitanju idejno rešenje za tzv. “Kinesku četvrt”, dok istovremeno građani samostalno pokazuju inicijativu i zainteresovanost za revitalizaciju i predloženo rešenje kreativnog distrikta. Ocenjeno je da će projekat “Youth creative polis” privući i koncentrisati razne kulturne i kreativne industrije na jednom mestu, dok će Novi Sad dobiti novu turističku destinaciju svojstvenu za savremene evropske gradove.

Na javnoj raspravi mogle su da se čuju primedbe u vezi sa definisanjem namene nekadašnjeg fabričkog kompleksa, ali i statusa trenutnih korisnika pojedinih prostora nakon njegove obnove. Rečeno je da će nekima od onih koji se ne bave kulturnim i kreativnim delatnostima, a koriste fabričke objekte koji su u vlasništvu Grada Novog Sada, biti potraženi drugi prostori u skladu sa poslovima kojim se bave.

Podsetimo, u Kineskoj četvrti trenutno je čak 71 odsto objekata nebezbedno, a od ukupnog broja skoro dve trećine je potpuno neiskorišćeno ili se u njima ne odvija nikakva delatnost.

Veštačenju objekata i analizi infrastrukture nekadašnjeg fabričkog kompleksa prethodilo je istraživanje javnog mnjenja, a trenutno stanje i tehničku bezbednost tamošnjih objekata čak 93 odsto Novosađana ocenilo je najnižom mogućom ocenom. Zbog toga velika većina građana smatra da postojeće objekte treba renovirati i adaptirati za omladinski sektor, kulturne i kreativne sadržaje, uz očuvanje postojećeg arhitektonskog identiteta industrijskog nasleđa.

Izvor: 021.rs
Foto: EPK2021