Početna Kultura Opus od 75 umetničkih dela poklonjeno Galeriji Matice srpske

Opus od 75 umetničkih dela poklonjeno Galeriji Matice srpske

0

Likovni kritičar i kolekcionar, Sava Stepanov, poklonio je deo svoje kolekcije Galeriji Matice srpske. Vredan poklon čini 75 umetničkih dela od 57 autora. Među poklonjenim delima je i deset vrlo vrednih skulptura.

Sava Stepanov je svoju karijeru počeo u Matici srpskoj daleke 1973. godine. Životna odiseja odvela ga je do susreta sa stotinama umetnika koje je podržavao i ohrabrivao da stvaraju i izlažu.

Kolekcija koja je nastajala spontano sadrži raznovrsne radove , koji upućuju na bogatstvo različitih tehnika i pravaca vojvođanske umetnosti. Upravo je popunjena praznina koja je nastala u Matici, kada je osnivanjem Muzeja savremene umetnosti, godine 1965. ova ustanova bila opredeljena da skuplja samo tradicionalna –istorijska dela.

Najvredniji deo kolekcije su dela nastala u svetlo avangardnog konceptualizma, koje su kao uvod u geometrijsko apstraktno slikarstvo dominirali tokom 90-tih godina.

Izložba koja će trajno svedočiti o emancipaciji moderne umetnosti u Vojvodini, prilika je i za druge autore, slučajno izostavljenje, ili članove njihovih porodica, da sličnim gestom, poput svojevremeno Save Tekelije prvog dobrotvora, ostave trag u vremenu, koje je u Galeriji Matice srpske uvek bilo rezervisano samo za najbolje.

Izvor:RTV
Foto: GMS