Početna Kultura Otkrijte tajne koralnog grebena: film “Podvodni Metropolis” na Novi Sad film festivalu

Otkrijte tajne koralnog grebena: film “Podvodni Metropolis” na Novi Sad film festivalu

0

Ko su stanovnici koralnog grebena, ko su najopasniji članovi tog životinjskog carstva, a koje su najšarolikije vrste riba Crvenog mora? Kako se hrane i kako se razmnožavaju? I, na kraju, koliko je koralni greben važan za čitav ekosistem i našu planetu?

Na ova pitanja, odgovor će dati film “Podvodni metropolis” reditelja Dragana Milutnovića, koji će publika imati priliku da pogleda u okviru selekcije Eko-film na “Novi Sad film festivalu”, u nedelju, 24. septembra, i to u dva termina: u 13.00 i od 18.40 u Kulturnoj stanici “Svilara”.

Kao što su svetske metropole nezamislive bez impozantnih građevina i nebodera u kojima žive milioni ljudi, tako i mora, beskrajna plava prostranstva, predstavljaju dom za milione vrsta. Reditelj Dragan Milutinović kaže da se ideja za film nametnula sama. Boravak u Egiptu tokom pet godina, omogućio mu je pogled na drugačiju “metropolu”, te je tako imao priliku da zabeleži posebne trenutke nestvarnog podvodnog sveta.

“Koralni greben u velikoj meri funkcioniše poput jedne velike ljudske zajednice, tako da ga je vrlo lako porediti sa metropolama u kojima mi živimo. Kao što veliki gradovi obiluju različitostima gde se mogu sresti pripadnici različitih naroda i običaja, tako i na koralnom grebenu, više nego na bilo kom mestu na planeti, žive najrazličitije vrste biljaka i životinja, od kojih svaka ima svoje mesto i svoju ulogu”, kaže Milutinović i dodaje da svaki film ovakve vrste mora imati ekološku poruku.

Dragan Milutinović je dugogodišnji podvodni snimatelj i dokumentarista koji sa velikom strašću beleži najemotivnije i najintimnije trenutke iz životinjskog carstva na egzotičnim lokacijama širom sveta. Autor je višestruko nagrađivanih filmova na međunarodnim festivalima. Njegovi podvodni snimci našli su svoje mesto u dokumentarnim serijama na prestižnim TV stanicama kao što su “History” i “Animal Planet”, dok se serijal od šest epizoda, nastao upravo kao rezultat ovog filma, emitovao na Radio-televiziji Vojvodine.

Pored predivnih kadrova koje će publika imati priliku da vidi, uživaće i u vrhunskoj naraciji engleskog glumca Rodžera Voroda (Roger Worrod). Muziku je komponovao Aleksandar Jovanović na domaćoj džez sceni poznatiji kao Shljuka. Stručni saradnik na serijalu je bila dr Jelena Rajkov sa Instituta za istraživanje okeana u Kielu. Za dizajn i miks zvuka su bili zaduženi Goran Vujičin i Stefan Nikolić. Serijal “Podvodni Metropolis” je sniman punih pet godina na najatraktivnijim lokacijama za ronjenje u Crvenom moru. Za vreme snimanja serijala, načinjeno je preko 2000 sati ronjenja i prikupljena je arhiva od nekoliko stotina sati video-snimaka koji dokumentuju promene na koralnom grebenu i prirodne fenomene od kojih neki doskora nisu bili poznati nauci.

Foto: Dragan Milutinović