Početna Gradske teme Grad Novi Sad posetila delegacija Šangajskog komiteta Kineske narodne političke konsultativne konferencije

Grad Novi Sad posetila delegacija Šangajskog komiteta Kineske narodne političke konsultativne konferencije

0

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić primio je juče u Gradskoj kući delegaciju Šangajskog komiteta Kineske narodne političke konsultativne konferencije na čelu sa predsednikom komiteta Hu Venrongom, a u delegaciji su, između ostalih, bili i Jing Jing, član Komiteta i prvi inspektor za Šangajsko narodno udruženje za prijateljstvo sa stranim zemljama, i Zhang Iing, član nacionalnog Komiteta i zamenik predsednika Šangajske opštinske komisije za privredu i informatizaciju, u prisustvu predstavnika Ambasade Narodne Republike Kine u Beogradu.

Gradonačelnik Đurić je Kineskoj delegaciji predstavio privredne, turističke i ekonomske potencijale Grada Novog Sada, a posebno je istaknuta važnost Univerziteta u Novom Sadu i Fakulteta tehničkih nauka koji školuje buduće IT stučnjake.

Sagovornici su ocenili da su međunarodni odnosi Srbije i Kine dobro razvijeni, te da, zahvaljujući tome, postoji mogućnost za nastavkom saradnje, posebno u oblasti turizma, sa fokusom na povećanje broja turista, razvoja infrastrukture, privrede i obrazovanja.

Gradonačelnik se osvrnuo i na prijateljske veze koje Grad Novi Sad neguje sa Gradom-pobratimom Čangčungom od 1981. godine, ali i sa Gradom Ningboom sa kojim ima potpisan Memorandum o razumevanju iz 2015. godine i dodao da su u toku pregovori sa administracijom kineskog grada Fudžou, glavnog grada pokrajine Fudžijan na krajnjem istoku zemlje, za uspostavljanje institucionalne saradnje.

Kineska delegacija nalazi se u poseti Republici Srbiji od 23. do 25. septembra 2023. godine u okviru “Šangaj – Srbija ekonomsko – trgovinskog foruma” koji je deo inicijative “Pojas i put”.

Izvor: NoviSad.rs
Foto: NoviSad.rs