Početna Kultura Otvaranje izložbe “Umetnička školica” u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

Otvaranje izložbe “Umetnička školica” u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

0

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u subotu, 23. februara u 11 časova biće otvorena završna izložba dečjih radova pod nazivom “Umetnička školica“. Radovi su nastali kao rezultat istoimenog programa kojim je nastavljena dugogodišnja saradnja muzeja i Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“ Novi Sad, obuhvativši više od dve stotine polaznika novosadskih vrtića.

Polazište programa bio je udžbenik „Muzička školica za Orfov instrumentarijum“, autorki Miomire M. Đarkanović i Sanje Filipović, a umetnička dela iz kolekcije Pavla Beljanskog poslužila su kao inspiracija za nastanak desetak pesmica-brojalica sa različitim temama. Planirane aktivnosti u vidu vanmuzejskih interaktivnih radionica Kustos u vrtiću prilagođene su predškolskom uzrastu. Nakon ovog dela programa i obilaska stalne postavke deca su bila u prilici da potraže umetničko delo iz kolekcije reprodukovano u udžbeniku, dok su se u praktičnom delu radionice oprobala u različitim likovnim tehnikama, crtajući na datu temu i praveći originalne instrumente, samostalno ili u okviru malih grupa (koristeći voštane, drvene, tempere ili vodene boje, grafitne olovke itd).

Kao i prethodnih godina, završna izložba prikazaće rezultate ovih istaživanja, a publika će moći da pogleda radove svih učesnika, iz devet vrtića Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“, Novi Sad: Zlatokosa, Vidovdanski zvončić, Svitac, Veseli vozić, Guliver, Kolibri, Cvrčak, Maslačak, Plavi čuperak.

Program je realizovan zahvaljujući saradnji višeg kustosa Milice Orlović Čobanov iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i stručnih saradnika za likovno i muzičko vaspitanje Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“ Novi Sad – Jelene Tišme, Dragana Jajića, Jasne Nešić, Bojana Stanojeva i Viktorie Čikoš ali i kao rezultat njihove dobre komunikacije sa vaspitačima i decom.

Ulaz je slobodan.

Autor: NsHronika
Foto: Promo/SZPB