Početna Kultura Otvorena izložba posvećena istoriji fada

Otvorena izložba posvećena istoriji fada

0

vece fado muzike7 27oktobar

Izložba posvećena istoriji fada otvorena je danas u ogranku Gradske biblioteke u Novom Sadu „Anica Savić Rebac“. Izložbu je otvorio ambasador Portugala u Srbiji Augušto Sarajeva Peišoto, a otvaranju je prisustvovao i šef Kabineta gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović.

Veoma mi je drago što godinu dana nakon otvaranja izložbe o portugalskom azuležu, na istom mestu imamo priliku da se susretnemo sa Njegovom ekselencijom Auguštom Sarajeva Peišotom i da promovišemo kulturu prelepe i prijateljske zemlje Portugala. Verujem da je mnogim našim sugrađanima fado jedna od prvih asocijacija na Portugal, jer ta vrsta muzike ima mnogo poklonika u Srbiji – izjavio je Aleksandar Petrović i pozvao Novosađane da posete izložbu koja će im omogućiti da se bolje upoznaju sa kulturom Portugala i istorijatom ovog muzičkog žanra.

vece fado muzike9 27oktobar

Izložba predstavlja rezultat saradnje Instituta Kamoiš i Muzeja fada, ostvarene u okviru kandidature tog muzičkog pravca za listu Uneska kao svetske nematerijalne baštine. Fado je izvođački žanr, nastao u Lisabonu u drugoj četvrtini 19. veka, koji u sebi spaja muziku i poeziju, afro-brazilske pesme i plesove sa lokalnim muzičkim nasleđem.

Postavku izložbe u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu omogućili su Ambasada Portugala u Srbiji i Institut Kamoiš. Ambasador Portugala Augušto Sarajeva Peišoto se zahvalio Gradu Novom Sadu i Gradskoj biblioteci u Novom Sadu na saradnji i istakao da će Ambasada Portugala u Srbiji nastvaviti da upoznaje građane širom Srbije sa književnošću, muzikom i kulturom Portugala.

Na otvaranju izložbe nastupio je sastav „Dodir zvuka“ koji je izveo nekoliko kompozicija portugalskog fada. Izložba je postavljena u ogranku Gradske biblioteke u Novom Sadu „Anica Savić Rebac“ na Trgu Republike br. 2 i traje do 10. novembra.

Autor i foto: NsHronika.rs