Početna Kultura Počinju “Seobe duša” – detaljan program književnog paviljona

Počinju “Seobe duša” – detaljan program književnog paviljona

0

Multimedijalni paviljon književnosti „Seobe duša”, jedinstven u ovom delu Evrope, počinje u četvrtak 3. marta na Novosadskom sajmu i u deset dana će kroz književnost, izvođačku i vizuelnu umetnost prikazati različite uticaje migracija na kulturu.

Program „Seobа duša” 3. marta otvara japanski gitarista, kantautor i producent prepoznatljiv po specifičnom stilu sviranja, ambasador dobre volje UNHCR-a, Miyavi, koji u Novi Sad stiže uz podršku EU Japan Festa i Japan Committee, dok će tri dana kasnije, 6. marta, nastupiti Barcelona Gipsy balKan Orchestra, sastav čija izvedba čuvene romske pesme „Đelem, đelem” broji više od 10 miliona pregleda na YouTube platformi. Bogdan Ranković i novosadski muzički sastav „Etnoforija”, uz pratnju čuvene japanske plesačice i koreografkinje, Kaori Ito, koja takođe stiže uz podršku EU Japan Festa i Japan Committee, nastupiće 8. marta, dok će 10. marta publika slušati Bilju Krstić i Bistrik orkestar. Antropoceno – projekat dvojice članova čuvenog sastava Gotan Project, Kristofa Milera i Eduarda Makarofa, pionira u umetnosti spajanja tradicionalnog tanga i modernog popa uz elektronsku muziku, biće predstavljen 12. marta, a uvod u njihov nastup biće performans rumunske plesne škole „Tango Timisoara“. Muzički projekat Antropoceno povezuje muziku i nauku, sa akcentom na klimatske promene. Dobitnici više od 100 platinastih nagrada širom sveta, Original Enigma Voices, prvi put stižu u Novi Sad, gde će u okviru „Seoba duša” nastupiti 13. marta, i to uz gradski orkestar Camerata Novi Sad.  Svi koncerti počinju u 20 sati u Hali 1 Novosadskog sajma, osim koncerta Bilje Krstić, koja će nastupiti u Hali 2. Predstava „B(j)egunci” u režiji Dušana Mamule biće izvedena 5. marta u 20 sati, u Hali 1 Novosadskog sajma, dok će predstavu „Svi smo mi odnekud došli, a neko i malo ranije” udruženja „Šmiranti” i umetničkog tima iz italijanske partnerske organizacije „Policardia Teatro”, na čelu sa rediteljem Andreom Moretijem, publika gledati 7. marta u 20 sati u Hali 1 Novosadskog sajma.

Novosadski sajam – centar pisane reči

Ovim povodom, u Novi Sad stižu i najaktuelniji savremeni regionalni pisci, kao što su Rumena Bužarovska, koja će otvoriti književne razgovore 3. marta od 18 sati i Milica Vučković, koja će sa novosadskom publikom razgovarati 5. marta. Dejan Tiago Stanković na književni paviljon dolazi 4. marta, dok će se Miljenko Jergović publici predstaviti 6. marta, Damir Karakaš 7. marta, a Kristiana Novaka i Darka Cvijetića ljubitelji pisane reči slušaće 9. marta. Svi razgovori zakazani su za 18 sati u Master hali Novosadskog sajma, s tim da će Cvijetić i Stanković početi u 19 sati.

Centralni događaj programske celine „Seobe duša” predstavlja istoimena izložba sa podnaslovom „Seobe duša – Novi Sad kroz knjigu”, čiji je nosilac Gradska biblioteka, od 3. do 13. marta, koja će biti postavljena u Auli Novosadskog sajma, a povezana je sa tradicionalnim Sajmom knjiga u Novom Sadu. Tim povodom, biće organizovana i tri stručna vođenja, 4, 8. i 12. marta, u periodu od 14 do 15 časova.

U okviru Karnevala obrednih povorki, publika će slušati predavanje na temu „Maske i ljudi iza maske”,  3. marta od 16 sati, a gost će biti antropološkinja i etnološkinja prof. dr Vesna Marjanović. Dečiji maskenbal će biti organizovan 10. marta od 11 sati, a zatim i koncert gostujućih trupa iz zemlje i inostranstva, 11. marta od 18 sati, za koji zainteresovani mogu kupiti karte na Gigstix prodajnim mestima ili onlajn, putem sajta gigstix.com, kao i na Novosadskom sajmu na dan koncerta.

Promocija eseja „U obećanoj zemlji” novosadskog pisca Lasla Vegela biće upriličena 4. marta od 18 sati u Master hali, dok će publika imati priliku da se upozna sa projektom „Romskim putevima” udruženja „Karlovačke zore”, koji obuhvata digitalni katalog narodnih nošnji vojvođanskih Roma, reviju nošnji i prikaz narodnih igara i pesama ovog naroda, 6. marta od 19 sati, takođe u Master hali.

Scensko čitanje knjige Mihaela Martensa „U požaru svetova: Ivo Andrić – jedan evropski život”, koje izvodi Muharem Bazdulj, publika će slušati 8. marta od 16 časova u Master hali Novosadskog sajma. Marokanski bend Chalaban, nastupiće 9. marta u 20 časova u Hali 1 Novosadskoj sajma.

Ulaznice za sve koncerte i predstavu „B(j)egunci”, zainteresovani mogu kupiti na prodajnim mestima Gigstix-a ili onlajn, putem sajta gigstix.com, kao i na ulazu Novosadskog sajma, sat vremena pre početka događaja. Organizatori mole sve posetioce da nose maske i drže propisanu distancu. Zeleni sertifikati nisu potrebni, a maske će biti deljene i pri ulasku na događaje.

Partner programa „Seobe duša” je Novosadski sajam, a podršku su pružili i kompanije Globos osiguranje i Dijamant DOO. Programski luk „Seobe” jedan je od osam programskih lukova koji čine programski koncept Evropske prestonice kulture 2022. godine. Detaljan program, programska knjiga i sve informacije u vezi sa događajima u godini titule Evropske prestonice kulture nalaze se na sajtu projekta novisad2022.rs.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Promo