Početna Kultura Predavanje “Hodočašće na Krf” u Istorijskom Arhivu Novog Sada

Predavanje “Hodočašće na Krf” u Istorijskom Arhivu Novog Sada

0

Predavanje kustosa Srpske kuće na Krfu Ljubomira Saramandića“Hodočašće na Krf” održaće se u četvrtak, 9. februara, u Istorijskom Arhivu Novog Sada (Filipa Višnjića 2a).

Predavanje se organizuje u znak sećanja na oko 250.000 srpskih vojnika i civila stradalih tokom povlačenja preko Albanije, kao i na grčkim ostrvima Vido i Krf, za vreme Velikog rata.

Organizatori predavanja su Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918 njihovih potomaka i poštovalaca “Obilić 1912-1918” Novi Sad i Istorijski Arhiv Novog Sada.

Prisutni će na predavanju imati priliku da čuju kratku uvodnu priču o hronologiji boravka Srba na Krfu pre 107 godina i vide projekciju fotografija uz virtuelno vođenje poput onog u Srpskoj kući na Krfu.

Posebna pažnja na predavanju biće posvećena ulozi i značaju edukativnih i hodočasničkih putovanja u obrazovnom sistemu i sazrevanju mladih.

Saramandić je napisao knjige “Tamo daleko”, “Hodočašće na Krf”, “Sve je ovde legenda”, a učestvovao je i kao stručni konsultant u nekoliko filmskih projekata (“Gde cveta limun žut”, “Plava grobnica”, “Srbi na Krfu – 100 godina od Velikog rata”).

U muzičkom delu programa nastupiće gajdaš iz Novog Sada Andrej Janka.

Predavanje će početi u 19 časova, a ulaz je besplatan.

Izvor: 021.rs
Foto: 021.rs