Početna Kultura Predstavlјanje knjige “Samo jedno proleće” Antona Balaža u Biblioteci na Štrandu

Predstavlјanje knjige “Samo jedno proleće” Antona Balaža u Biblioteci na Štrandu

0

Predstavlјanje knjige “Samo jedno proleće” Antona Balaža održaće se večeras, 21. avgusta, u Biblioteci na Štrandu, povodom Dana sećanja na žrtve okupacije.

Na predstavlјanju knjige govoriće Zdenka Valent Belić, prevoditelјka, i Petar V. Arbutina, direktor Sektora za izdavanje knjiga Službenog glasnika.

Početak je u 20 časova.

“U romanu Samo jedno proleće, u nezahtevnoj, ironično-razigranoj formi, Balaž prikazuje društvenu klimu 1968. godine. To je duboka lična priča o građanskoj pobuni, iniciranoj praškim prolećem, o buntu čeških i slovačkih intelektualaca koji su pritiskali političko rukovodstvo zemlјe tražeći demokratske promene i veće političke slobode. Ujedno je to priča o svim peripetijama tog revolta i o njegovom krahu, koji počinje ulaskom vojski Varšavskog pakta na teritoriju Čehoslovačke.

Glavne junake u romanu međusobno povezuje slučajnost (smešteni su u istom studentskom domu), spaja ih prijatelјstvo i zajedno u nadi provode tih nekoliko meseci kobnih za Čehoslovačku. Svako od njih ima i svoja lična nadanja, traga za mogućnostima afirmacije i opstanka, ispunjenja svojih snova i želјa.

Kroz živote ovih mladih lјudi autor prikazuje sve ono za šta je to društvo tih meseci – od januara do avgusta – živelo i što je preživlјavalo: veru u reforme političkog sistema, nadu u slobodan život, nedvosmislenu podršku tzv. preporodnom procesu, euforiju usled otvaranja granica i ukidanja gvozdene zavese, ali i strepnje kako će na sve to da reaguje Brežnjevlјeva velesila. Balaž je pored svega pomenutog prikazao i određenu dozu naivnosti, koja je u tom opštem oduševlјenju bila zajednička i za obične građane, ali i za intelektualce i političare.”

Igor Hohel

Izvor: 021.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay