Početna Kultura Projekat “Naselje protiv nasilja” edukuje novosadske đake

Projekat “Naselje protiv nasilja” edukuje novosadske đake

0

plakat_naselje_protiv_nasilja

Projekat namenjen učenicima OŠ “Prva vojvođanska brigada” sa ciljem da ih edukuje o opasnostima nasilja počeo je juče organizovanjem prvog predavanja, a mališane sutra očekuje i prva edukativna radionica.
“Naselje protiv nasilja” je akcija novosadskog udruženja mladih “Novo Kulturno Naselje” koja se sprovodi sa ciljem da učenici saznaju kako da prepoznaju i spreče pojavu nasilja, bilo ono medijsko, fizičko ili psihičko. Obuhvatiće osam predavanja i isto toliko radionica, na kojima će se diskutovati o nasilju u porodici, u marginalizovanim grupama, maloletničkoj sredini, ali i nasilju nad životinjama i brojnim drugim temama.
Prvo predavanje juče je održao nastavnik Petar Nedić iz OŠ “Prva vojvođanska brigada”, a sutrašnju radionicu će voditi Vera Srdić iz Evropskog omladinskog centra. Prva tema – nasilje u školi je, kako za 021 kaže Ognjen Tomašević iz “Novog Kulturnog Naselja”, prikladna aktuelnim dešavanjima.
Učestvuje stvarno širok spektar ljudi i organizacija, između ostalog Policijska uprava Novi Sad, Novosadski humanitarni centar, EXIT Fondacija, Krav Maga Novi Sad, kao i udruženja Prevent, Restart, PAN i brojna druga. Međutim, osim ovog aspekta projekta, mališane očekuje i velika završna priredba po okončanju programa u aprilu“, kaže Tomašević.
Kako navodi, prošle nedelje su organizovane audicije za muzičku i dramsku sekciju, na koje se prijavilo više od šezdeset đaka.
Najtalentovaniji među njima učestvovaće na završnoj priredbi u školi, koja će ujedno biti kruna ovog projekta, od kojeg zaista mnogo očekujemo“, objašnjava Tomašević i dodaje da je mnogo truda uloženo u sprovođenje anketa među đacima, koje su pokazale šta bi osnovci trebalo da usvoje.
Ovaj projekat samo je jedan od planiranih za ovu godinu, a u organizaciji ove grupe mladih Novosađana. Međutim, žele da ostalo za sada bude tajna.
Planiramo da naše komšije sa lepim vremenom dobiju bioskop, pozorište i svašta zanimljivo, daćemo sve od sebe da se to ostvari, ali ne želimo da se već sada previše sazna. Svakako će biti lepa atmosfera u gradu, kao i prošle godine“, kaže on, aludirajući na prošlogodišnje uspešne projekte “Dobrodošli na Naselje”, kao i crtanje brojnih murala u ovom kvartu.

Autor: 021.rs