Početna Kultura SNP obeležava Svetski dan Roma operom “Karmen”

SNP obeležava Svetski dan Roma operom “Karmen”

0

U ponedeljak, 8. aprila, Opera SNP-a obeležiće Svetski dan Roma izvedbom čuvene opere “Karmen” Žorža Bizea.

Novosadska premijera ove opere izvedena je 2022. godine u režiji Ozrena Prohića (Hrvatska), dok će na izvođenju 8. aprila orkestarskim ansamblom Opere SNP-a upravljati eminentni dirigent Ilmar Lapinš.

U glavnim ulogama nastupiće prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Sanja Anastasia (Karmen), prvak Opere SNP-a Aleksandar Saša Petrović (Don Hoze), solistkinja Opere SNP-a Nataša Tasić Knežević (Mikaela) i prvak Opere SNP-a Željko R. Andrić (Eskamiljo).

“Svetski dan Roma je dan svega onoga što su Romi proživeli kroz vekove, ali ne samo šta su proživeli nego i sećanje na trag koji su ostavili u umetnosti i kulturi drugih naroda. Mi hiljadu godina unazad idemo svetom, ali ne idemo svetom menjajući sebe nego i menjajući svet oko nas. Zahvalna sam Srpskom narodnom pozorištu što je prepoznalo značaj Svetskog dana Roma i što će ga obeležiti čuvenom operom Karmen. Vojvodina je multikulturalna sredina. Ovde se susreću ljudi koji dolaze iz različitih društvenih zajednica u nacionalnih manjina. Samim tim, Srpsko narodno pozorište je bogato i prožeto različitim uticajima, pa je Svetski dan Roma prepoznalo kao dan kada svi mi treba da kažemo – Ja sam Rom, jer Rom znači čovek”, kaže Nataša Tasić Knežević, solistkinja Opere i aktiviskinja za prava Roma.

Iako se ova opera danas smatra jednom od najčuvenijih u istoriji operske umetnosti, njena premijera 1875. godine bila je osuđena na propast.

Publika i kritika oštro su negodovali zbog postavljanja na scenu likova, za tadašnje prilike, nedoličnog ponašanja, krijumčara, žena slobodnog ponašanja i romkinje Karmen koja nehajno odvodi u propast narednika dragonske garde Don Hozea, koji je zbog nje zanemario svoje vojničke dužnosti i izgubio položaj i čast, dok se ona predaje drugom muškarcu – toreadoru Eskamilju.

Opera “Karmen” biće izvedena na sceni Jovan Đorđević, s početkom u 19 časova.

Ulaznice se mogu kupiti na biletarnici SNP-a, putem sajta ili mobilne aplikacije.

Izvor: 021.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay