Početna Kultura Srpsko narodno pozorište prekinulo saradnju sa festivalom “Barski ljetopis” zbog loših uslova...

Srpsko narodno pozorište prekinulo saradnju sa festivalom “Barski ljetopis” zbog loših uslova na gostovanju

0

Srpsko narodno pozorište saopštilo je da prekida saradnju sa festivalom “Barski ljetopis” zbog, kako kažu, loše organizacije i neadekvatnih uslova u kojima su boravili članovi najstarijeg srpskog teatra tokom gostovanja.

Na “Barskom ljetopisu” su, kažu u SNP, gostovale dve predstave reditelja Igora Vuka Torbice i to “Tartif” i “Krvave svadbe”. Međutim, članovi ansambla su se na festivalu, kažu, sve vreme tokom boravka osećali poniženo. Pozorište je uputilo protestno pismo festivalu sa “konkretnim zahtevom da se zameni smeštaj u kom se dogodila krađa zbog koje su zaposleni proživeli stres, pored svih drugih neugodnosti”, ali su ipak naišli na optužbe direktorke festivala Ksenije Popović Ivanišević. Ona se, navode u Srpskom narodnom pozorištu, mešala i u autorski rad reditelja Igora Vuka Torbice.

– Uporno ponavljanje neistina koje treba da demonstriraju bahatost glumice Hane Selimović i potpuno proizvoljno i netačno mešanje u rad autora predstave Igora Vuka Torbice, stavlja nas u položaj da posumnjamo u vašu dobronamernost i profesionalnost. Sasvim suprotno svakom očekivanju, vi kroz čitav dopis okrivljujete ljude iz predstave “Tartif” i tako pokušavate da za jednu krađu, prljave hotelske sobe, neljubazno ponašanje, lošu organizaciju i druge svoje propuste kao domaćina okrivite pojedince na jedan zaista nedoličan način. Tako ste uvredili ne samo autore i umetnike predstave “Tartif”, nego i instituciju Srpskog narodnog pozorišta – navodi se u pismu upravnika SNP, adresiranog na direktorku “Barskog ljetopisa” Kseniju Popović Ivanišević.

Reditelj Igor Vuk Torbica je poručio da mu je žao što ranije nije obustavio igranje “Tartifa” još onda u Baru.

– Inicijativa da tako bude postojala je i onda među ekipom, na čelu sa Sašom Torlakovićem, glumcem i umetničkim direktorom Somborskog pozorišta, budući da sve što je moralo biti na dispoziciji glumcima za probu nije bilo na sceni veče pred igranje. Bila je naša i pre svega moja greška što smo ipak odlučili da odigramo predstavu, te osećam da sam svoju ekipu i samu predstavu stavio i sproveo kroz jedno mučno iskustvo. Pristojan čovek se neće ni upuštati u komentarisanje koraka koji su potom usledili od strane direkcije “Barskog ljetopisa”. Mogu samo da kažem da sam tužan što je to tako i konstatujem da ću biti izrazito odlučan da nikad ne stupim na pomenuti festival, bar ne dok je pod ovim vođstvom – poručio je Igor Vuk Torbica.

Glumica Tijana Marković je zbog cele situacije nakon predstave potražila, kako kaže, pomoć lekara.

– Sam doček, gostovanje i odsedanje u hotelu je bilo vrlo neprijatno iskustvo, koje me je, pre svega zbog užasnih higijenskih uslova, dovelo u nekoliko neugodnih situacija, o kojima je zaista sramota javno govoriti. Ono što me je potpuno potreslo je kada sam 10 minuta pre početka predstave saznala da su našoj koleginici obili sobu i uzeli joj sve stvari. Taj dan bio je jedan od najtoplijih, gde se podrazumeva da se glumcima obezbedi voda, pogotovo što smo igrali na otvorenom. Tokom predstave mi je bilo vrlo loše, te sam na kraju predstave potražila i medicinsku pomoć. Prostor improvizovane garderobe i toalet koji je bio obezbeđen za glumce iza scene, takođe ne bih komentarisala. Naravno da će biti onih koji će reći, pa da, evo ih hiroviti glumci sa svojim zahtevima. Niko od mojih kolega nije bio bezobrazan, niti je svojim ponašanjem na bilo koji način uvredio domaćine – navela je glumica Tijana Marković i dodala da ju je publika održala da odigra predstavu.

Glumica Hana Selimović poručila je da će “lično izbegavati potencijalna dalja gostovanja na festivalu “Barski ljetopis”.

– Sem činjenice da uslovi kojima smo bili izloženi glede smeštaja, tehničkih okolnosti probe i izvođenja predstave, kao i elementarnih načela gostoprimstva nisu bili na nivou jednog ozbiljnog festivala koji brine o svojim učesnicima, nisam sigurna da išta drugo mogu reći. Možda još samo to da, po mom mišljenju, naknadne klevete i zamene teza, kao i optužbe na račun gostiju festivala govore samo o suštinskom nepreuzimanju odgovornosti rukovodstva pomenutog festivala za sopstvene propuste – navela je glumica.

“Barski ljetopis”: Ne razumemo optužbe i nezadovoljstvo Srpskog narodnog pozorišta

Organizacija “Barskog ljetopisa” reagovala je na saopštenje SNP-a, poručujući da su zatečeni odlukom da se prekine saradnja i tvrdnjama da na festivalu nije bilo gostoprimstva.

– Festival “Barski ljetopis” koristi smeštajne kapacitete barskih hotela za sve svoje goste, a najčešće usluge hotela “Sidro”, gde smo ranije – bez ikakvih incidenata – dočekivali i članove Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Nažalost, ovoga puta je u hotelu došlo do krađe, ali oštećena osoba nije podnela prijavu, pa je nadoknada štete ostala stvar dogovora između nje i uprave hotela. Nakon izvesnog vremena, festivalu su se obratile obe strane zvaničnim žalbama, sa potpuno suprotstavljenim verzijama događaja. Da festival ne bi preuzimao ulogu sudskih organa i zauzimao bilo čiju stranu, hotelu smo prosledili dopis pozorišta, a pozorištu dopis hotela, u nadi da će međusobno rešiti problem. Uprava pozorišta je, međutim, taj naš gest protumačila kao zauzimanje strane i to na njihovu štetu, što je upravo ono što smo hteli da izbegnemo. Iskreno žalimo zbog toga – navode u organizacionom odboru festivala u Baru i dodaju da su, zbog izričitog pismenog zahteva SNP da ne budu ponovo smešteni u hotelu “Sidro”, bili primorani da u jeku sezone pronađu drugi smeštaj za brojnu ekipu predstave “Krvave svadbe”, te da su upozoravali u razgovorima da su preostale sobe lošijeg kvaliteta.

– Što se tiče optužbi na račun organizacije predstave “Tartif”, sve što je traženo od festivala u tehničkoj “rider” listi je obezbeđeno. Nakon dolaska gostiju, utvrđeno je da su neki delovi scenografije zaboravljeni u Srbiji, pa su zaposleni na festivalu iste nabavili za potrebe predstave. Zato ne razumemo o kakvim to organizacionim propustima govori uprava pozorišta, niti kada se to direktorka Popović Ivanišević mešala u autorski rad reditelja, sa kojim nije imala bilo kakav direktni kontakt. Nećemo se baviti odgovorima na tvrdnje da su iznešene klevete na bilo čiji račun, niti komentarisati neistine da ekipi nije obezbeđena voda i da je bilo ko od organizatora “Ljetopisa” bio neljubazan. Naši uslovi jesu skromni, ali uprkos tome nastojimo da uvažimo svakog gosta – makar do trenutka kada na ljubaznost uzvraća ljubaznošću – poručili su u upravi “Barskog ljetopisa”.

Izvor: 021
Foto: Mladen Sekulić