Početna Kultura Stefan Milenković: Gradska koncertna dvorana će biti multinamenska

Stefan Milenković: Gradska koncertna dvorana će biti multinamenska

0

Nakon dugogodišnjeg boravka u Americi, naš proslavljeni violinista postao je stanovnik Novog Sada, gde su mu poverene dve važne uloge, umetničkog direktora Gradske koncertne dvorane i profesora na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Nakon obeležavanja značajnih jubileja – četrdeset godina od početka sviranja violine i 35 godina profesionalne karijere, Stefanu Milenkoviću je pripala čast da nastupom za doček Pravoslavne nove godine otvori prvu Gradsku koncertnu dvoranu u istoriji Srpske Atine.

Kao njenom umetničkom direktoru, poveren mu je najpre zadatak da kreira program za narednu godinu, kada će Novi Sad poneti prestižnu titulu Evropske prestonice kulture.

Za Gradsku koncertnu dvoranu, kaže, da je eklektična, kakva i treba da bude nova i moderna dvorana tog tipa:

“Treba da bude multinamenska, da to nije samo sto posto klasika, nego da se tu ponekad ušunja i džez, ili izvede balet. Trebalo bi da bude raznovrsna ponuda i to je moj cilj, odnosno neka moja vizija toga. Veoma smo blizu da kompletiramo osnovni plan programa za narednu godinu titule jer je ona već ispunjena dešavanjima. Ideja je da se na jedan blag način kreiraju programi, koji će se dodati već postojećim događajima u 2022, a onda da od 2023. godine Gradska koncertna dvorana počne da radi punim kapacitetom.”

Od oktobra Milenkoviću počinju i profesorske obaveze na novosadskoj Akademiji umetnosti. Jedan od naših najuspešnijih umetnika i muzički pedagog je napustio američki Univerzitet Ilinoj kako bi predavao na Katedri za gudačke instrumente Departmana muzičke umetnosti.

Fokus u njegovom radu biće na razvoju violinske škole i plasmanu Srbije kao rasadnika violinizma i violinista.

Za naše mlade violiniste kaže da imaju urođenu muzikalnost i razuzdanost u pozitivnom smislu, ali da im često nedostaje discipline i posvećenosti. To su glavni razlozi zbog kojih neretko ne uspevaju da ostvare svoj potencijal.

“Mnogo je takvih. Sa druge strane, mnogo je više onih koji su bili, možda, malo manje talentovani, iako je relativno šta to znači, ali su bili radnici i onda su veoma postepeno došli do jednog kvaliteta koji nisu nikada izgubili i danas su na najboljim mestima ili imaju najveće karijere. Jednostavno treba naći balans između toga što vam je priroda ili genetika dala, a šta ste naučili, i onda je to profesionalni produkt,” zaključuje Milenković.

Izvor: RTV
Foto: NSEPK / Jelena Ivanović