Početna Kultura Za kulturno stvaralaštvo u Vojvodini 101 milion dinara

Za kulturno stvaralaštvo u Vojvodini 101 milion dinara

0

Za realizaciju 372 ugovora iz oblasti kulturnog nasleđa, književnog, scenskog i muzičkog stvaralaštva, filmske i vizuelne umetnosti, i kulture i umetnosti nacionalnih manjina, Pokrajinska vlada izdvojila je 101 milion dinara.

Uručujući ugovore, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović kazao je da je Vlada u ovoj godini, bez obzira na težinu problema sa kojima je suočena, gotovo sva planirana sredstva za projekte iz oblasti kulture i izdvojila.

“Vojvodina, u svim sferama kulturnog stvaralaštva prati trendove u savremenoj umetnosti, ali i svoju kulturnu i nacionalnu baštinu neguje kroz nove kulturne programe. Zbog toga će Pokrajinska vlada i narednih godina nastaviti trend značajnijeg finansiranja projekata iz oblasti kulture“, izjavio je Mirović. Predsednik je izrazio zahvalnost svim kulturnim stvaraocima na tome što, kako je naglasio, nit ideje, umetnosti i kreativnosti iskazuju, predstavljaju i uspevaju da održe i u teškim vremenima.

Istakavši da je budžet Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama u poslednje dve godine udvostručen, resorni sekretar Dragana Milošević kazala je da način na koji se jedno društvo odnosi prema kulturi utiče na način na koji će nas se potomci sećati, te da je stoga briga o kulturi moralna obaveza svih nas.

“Svoju kulturu moramo da razvijamo, unapređujemo, obogaćujemo i ostavljamo otvorenom za kvalitetnije uticaje, jer je ona vrednost jednog naroda. Ona svedoči o njegovoj istoriji i identitetu, a njen značaj ključan je za napredak civilizacije“, izjavila je Miloševićeva.

Obraćajući se u ime stvaralaca koji su dobili sredstva na ovogodišnjem konkursu, glumac i scenarista Radoš Bajić rekao je da savremenike jedno vreme pamti po putevima, mostovima i fabrikama, ali ponajpre po onome što ostane u oblastima duhovnog stvaralaštva, kulture i baštine.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay