Početna Kultura Završena je peta Book Talk konferencija: Svi ljubitelji knjige na jednom mestu!

Završena je peta Book Talk konferencija: Svi ljubitelji knjige na jednom mestu!

0

Sinoć je završena peta regionalna književna konferencija Book Talk u Novom Sadu.

Održano je 12 panela i pet predavanja, a pored “Nedelje knjiga” u novosadskom gradskom prevozu koja je trajala do četvrtka, nakon konferencije se održala i večera posvećena Drašku Ređepu.

Predsednik Color Press Group-e Robert Čoban predstavio je na početku prisutnima šta će moći da čuju u toku dana na svim panelima.

– Deo smo posvetili bitnim jubilejima nacionalne istorije – rekao je on.

Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, zvanično je otvorila #BookTalk2019 konferenciju, i čestitala na ovom malom jubileju.

– Konferencija je iz godine u godinu ambicioznija i obuhvatnija, čini se baš tako zato što se bavi važnim temama koje se tiču čitanja života – rekla je ona.

Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu, pozdravio je sve prisutne.

– Nije iznenađenje što je ovakva konferencija upravo u Novom Sadu, gde smo se u proteklih nekoliko godina posebno okretali kulturi.

Upravnica Galerije, Tijana Palkovljević, zajedno sa svojim kolegama, naznačila je kako sa organizatorima imaju zajedničke ciljeve.

– Mi nismo tu samo da podržimo ideje, već se kao najstarija ustanova kulture trudimo da nešto od njih naučimo i da prenesemo i u okviru svog delovanja – rekla je Palkovljević.

Raša Soliman, otpravnik poslova Ambasade Egipta, zemlje partnera ovogodišnjeg Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu, navela je da je Egipat prvi put učesnica ovakvog stručnog okupljanja, zbog čega je posebno zadovoljna.

U toku prvog panela, zajednički zaključak, za početak, bio je da se Kosovski boj i njegovo slavljenje zasniva, pretežno, na mitovima, a manje na činjenicama. O Sajmu knjiga trebalo bi više pričati kao o lepom događaju, a ne samo tražiti šta ne valja, rečeno je na konferenciji, a jedna od polemika u toku panela o odnosu Beograda i Zagreba bila je o tome šta je u stvari srpski jezik i koja je razlika u odnosu na hrvatski, pa i o tome kako je to biti jugoslovenski novinar u Splitu.

O tome da li je bolji film u odnosu na knjigu, panelisti su bili podeljeni: neki kažu da ni knjiga ni film nisu za poređenje, a jedni da imaju dodirne tačke, bar lingvističke. Ako pričamo o pisanju i copywriting-u, lako je kada podsetimo šta su panelisti rekli: mi možemo da budemo u tuđim glavama, jer jedna reč i slika imaju moć.

Pričali smo o značenju, značaju i statusu disidenata danas, a imali smo i dva dela jedan na jedan: prvi sa Abdulahom Sidranom, drugi sa Rumenom Bužarovskom.

Ante Tomić, Rajko Grlić, Aleksandar Gatalica, Muharem Bazdulj, Teofil Pančić, Marko Šelić, Duško Ljuština, Zoran Hamović, Dejan Papić, Mirjana Đurđević, Zoran Kolundžija, Ivan Medenica, Jelena Bačić Alimpić, Nenad Stefanović, Mirana Likar Bajželj, Vesna Dedić, Suzana Zlazanović, Vlaho Bogišić, Dejan Ristić, Ljiljana Habjanović Đurović, Branko Rosić – samo su neka od imena sa regionalne književne i izdavačke scene koja su danas bila u Novom Sadu na #BookTalk2019.

Konferencija je organizovana u saradnji kompanije Color Media Communications sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam, kao i sa Gradskom upravom za privredu Grada Novog Sada.

Zahvaljujemo se Službenom glasniku i Komercijalnoj banci.