Početna Kultura Zbog velikog interesovanja čak dva predavanja svetskog arhitekte u Novom Sadu

Zbog velikog interesovanja čak dva predavanja svetskog arhitekte u Novom Sadu

0

Jedan od najpoznatijih arhitekata na svetu i dobitnik Prickerove nagrade, koja predstavlja Nobelovog pandana u arhitekturi, izložba o konceptu kuhinja kroz istoriju i stručni panel o budućoj modernosti obeležiće narednih sedam dana u Novom Sadu, u okviru aktuelnog šestog Kaleidoskopa kulture.

Jedno od najvećih imena u svetu arhitekture stiže na Kaleidoskop kulture

Alehandro Aravena imenovan je počasnim međunarodnim članom Kraljevskog instituta za arhitekturu. Njegovi radovi su nagrađeni Srebrnim lavom na Venecijskom bijenalu kao i Gotengurškom nagradom za Održivost. Jedan od najpoznatijih arhitekata na svetu, Alehandro Aravena dolazi u Novi Sad tokom nedelje arhitekture Kaleidoskopa kulture, kada će 3. oktobra u Kulturnoj stanici “Barka” održati stručni razgovor, zašta su mesta u rekordnom roku bila popunjena.

Foto: Privatna arhiva

Upravo zato, zbog neverovatnog interesovanja za posetu Alehandra Aravene, Fondacija “Novi Sad – Evropska prestonica kulture” obezbedila je još jedan termin, u četvrtak, 5. oktobra, od 19 časova u Distriktu, kako bi svi zainteresovani imali priliku da prisustvuju predavanju poznatog arhitekte.

Šetnja istorijom kuhinja

U okviru nedelje arhitekture, u Distriktu, biće otvorena čak sedma izložba, koja je u sklopu ovogodišnjeg šestog Kaleidoskopa kulture, a koja će iz vrlo zanimljivog i svima poznatog ugla, prikazati kako je arhitektura u neraskidivoj vezi sa društvenim, ekonomskim, socijalnim i drugim aspektima jednog društva.

Od srednjeg veka do danas, kuhinje su oslikavale kontekst svakog društva i menjanje trendova, efikasnosti ekonomičnosti… stoga izložba “Kuhinje [Fragmenti] – crtice iz istorije i popularne kulture”, u organizaciji Društva arhitekata Vojvodine, donosi nesvakidašnji pristup i interesantnu postavku.

Izložba će biti otvorena 7. oktobra u objektu “Menza” u Distriktu i trajaće do 28. oktobra.

U periodu održavanja izložbe organizovana su i kustoska vođenja kroz stambene objekte Limana koje će voditi akademik Branislav Mitrović, Dr Vladimir Kubet, Ivan Stanojev i Ilija Gubić.

Stručnjaci o budućoj modernosti grada

Kako bi trebalo da izgleda buduća modernost grada? Odgovor će ponuditi arhitekte, stručnjaci iz oblasti digitalnih tehnologija, sociolozi i drugi učesnici panela, sa ciljem sinteze inovativnih i interdisciplinarnih proučavanja urbanističkog razvoja.

Stručni panel “Buduće modernosti” održaće se 6. oktobra od 19 časova u Kulturnoj stanici “Opens”, u okviru nedelje arhitekture šestog Kaleidoskopa kulture u Novom Sadu. Prijavu za prisustvo na stručnom panelu možete obaviti na ovom linku.

Ulaz na programe Kaleidoskopa kulture je slobodan. Partner Kaleidoskopa kulture je Erste banka. Nakon nedelje arhitekture sledi poslednja nedelja ovogodišnjeg Kaleidoskopa kulture posvećena književnosti.

Više informacija o ovogodišnjem Kaleidoskopu kulture možete pronaći na sajtu.

Foto: F. Petronijević