Početna Kultura Šta uopšte znači biti slobodan? – Plesna predstava “Na koncu” sutra u...

Šta uopšte znači biti slobodan? – Plesna predstava “Na koncu” sutra u Kulturnoj stanici “Eđšeg”

0

Na programu novosadskog “Kaleidoskopa kulture” u utorak, 3. oktobra, u Kulturnoj stanici “Eđšeg” se odigrava plesna predstava Mine Ćirić “Na koncu”.

Kulturna stanica “Eđšeg” je najavljuje kao savremenu plesnu predstavu o četiri marionete koje postaju svesne niti koje ih drže i kontrolišu. Svaka od njih ima neki lični problem koji upravlja njima, a bez koga bi bila slobodna. Predstava se bavi pitanjem da li znamo šta želimo kad želimo slobodu.

“E, sad, šta uopšte znači biti slobodan?”, kaže Mina Ćirić.

“Sloboda podrazumeva odgovornost, to mi je važno da kažem ovom predstavom. Jer, kontrola ne nestaje, samo je ti preuzimaš, što definitivno nije ‘samo’. Na kraju i na koncu, marionete će otkriti slobodu da biraju kome predaju kontrolu. Što znači da moraju da obnove zaboravljenu moć poverenja u druge, a to nije lako. Ali, biće slobodne da ostvare bliskost s kim žele, i da budu iskrene prema sebi. Strašni konci kontrole postaće neraskidive niti poverenja”, objasnila je Mina Ćirić.

Predstava “Na koncu” je izabrana na nacionalnom konkursu Fondacije “Novi Sad – Evropska prestonica kulture” u okviru šestog novosadskog “Kaleidoskopa kulture”, koji je upravo u toku. Na konkursu je od 67 prijavljenih odabrano 23 umetnička projekta.

Mina Ćirić objašnjava da ju je privukla tema ovogodišnjeg Kaleidoskopa – “Neraskidive veze”.

“Igrom slučaja, imala sam ideju na kojoj sam počela da radim sa ljudima iz naše trupe u nastajanju i ta ideja se savršeno uklapala u tematski okvir ovog konkursa. Bili smo na probi i istraživali smo šta za nas znače zdrave i nezdrave veze sa drugima, samim sobom, sredinom… Tražili smo načine da napravimo razliku između kontrole na koju želimo da pristanemo, i one na koju baš ne bi trebalo. U to vreme sam našla, ili me je pronašao, ovaj konkurs”, ističe Mina Ćirić.

Predstava počinje od 20 časova.

“Kaleidoskop kulture” je najveći, a ujedno i legatski projekat Evropske prestonice kulture. Tokom pet nedelja, predstavljeno je pet vrsta umetnosti i gotovo 1000 umetnika i stručnjaka iz oblasti arhitekture, književnosti, vizuelne, izvođačke i primenjene umetnosti.

Izvor: vreme.com/M. N.
Foto: V. Velkovski