Početna Danas u gradu Izložba povodom Dana državnosti u Galeriji Matice srpske

Izložba povodom Dana državnosti u Galeriji Matice srpske

0

Izlozba-Kraljica-Natalija-1-1024x685

Povodom Dana državnosti Srbije, 15. i 16. februara Galerija Matice srpske biće otvorena za posetioce od 10.00 do 18.00 časova.

Publici će se ukazati prilika da pogleda aktuelnu izložbu “Natalija Obrenović u fondu Branka Stojanovića” iz Istorijskog muzeja Srbije i prisustvuje kustoskim vođenjima kroz izložbu u 12.00 i 17.00 časova.

“Izložba Natalija Obrenović u fondu Branka Stojanovića”, autorke Zorice Janković, predstavlja doprinos nastojanjima da se što potpunije definiše mesto Natalije Obrenović, prve novovekovne srpske kraljice, u burnom političkom životu Srbije XIX veka.

Izložba obuhvata preko 300 predmeta, pre svega fotografija Natalije, njene porodice i prijatelja, zatim pisma, isečke iz novina, lične dokumente i predmete, koje je gospodin Branko Stojanović, pasionirani kolekcionar zaostavštine kraljice Natalije, decenijama marljivo prikupljao i nedavno poklonio Istorijskom muzeju Srbije.

Izloženi materijal, izuzetne vrednosti, po prvi put predstavljen domaćoj javnosti na izložbi u Istorijskom muzeju Srbije u Beogradu (18.5.‒15.8.2015), koji predstavlja svojevrsni prikaz kraljičinog života, kao i dokaz statusa njihovih nekadašnjih vlasnika i njihovih prijateljskih odnosno rodbinskih veza sa kraljicom Natalijom, sada je u prilici da vidi i da se sa njim upozna i novosadska publika.

Ulaz u Galeriju Matice srpske će ova dva dana biti slobodan.

Izvor: RTV
Foto: Jelena Ognjanović