Početna Danas u gradu Pravni fakultet istovremeno i priznaje i poriče krivicu za “nezakonit doktorat Beljanskog”

Pravni fakultet istovremeno i priznaje i poriče krivicu za “nezakonit doktorat Beljanskog”

0

ristivojevic_branislav1Šef katedre za krivično pravo na Pravnom fakultetu i član komisije Branislav Ristivojević rekao je povodom poništavanja doktorata advokata Slobodana Beljanskog da taj fakultet, kao institucija, jeste kriv za navodno nezakonit doktorat, ali da je tome doprinela politička situacija 2001. godine.

Kako Ristivojević kaže, čekalo se godinama da se taj dokument poništi jer se tek nedavno saznalo da se Beljanski “lažno predstavlja” iz pečata na tužbi koju je podneo protiv Pravnog fakulteta. 
Ristivojević kaže da je nemoguće da iko snosi odgovornost jer je tadašnji dekan u penziji, a članovi komisije nisu među živima. On ističe da nije narušen kredibilitet Pravnog fakulteta, već samog Beljanskog.
“Od tri člana komisije kod kojih je 1992. godine trebalo da odbrani doktorat, dvoje više nije među nama, nema smisla da ih spominjem. Za doktorat smo prvi put saznali tek ove godine kada smo bili u jednom sporu, gde nas je gospodin Beljanski tužio. Tada je prvi put na pečat stavio svoju titulu doktora. Pre toga smo isto imali sa njim sporove i na pečatu nije bilo te titule. Prema svemu sudeći, on je tu titulu sakrivao, prikrivao 14 godina, možda ga je bilo sramota, to već ne znam. Na pečatu kojim se služio u ranijoj komunikaciji, tako nečeg nije bilo”, tvrdi Ristivojević.
Podsetimo, Pravni fakultet nedavno je poništio odbranjen doktorat Slobodana Beljanskog jer je, kako smatraju, odbranjen mimo roka, bez prijave i ocene podobnosti.
Vladimir Beljanski, iz novosadske advokatske kancelarije Beljanski, rekao je da je doktorat poništen zbog javnih nastupa Slobodana Beljanskog u kojima je kritikovao brojne negativne društve pojave.
Povodom ovog slučaja, oglasile su se i nevladine organizacije koje su pozvale Pravni fakultet da “hitno preispita sramnu odluku” o oduzimanju doktorata Beljanskom. Ranije se oglasio i Pravni fakultet, o tome čitajte OVDE.
Autor: Suzana Stojićević