Početna Politika Čapo: Poštovati izborne procedure i pravila

Čapo: Poštovati izborne procedure i pravila

0

dejan-capo-lsv

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Skupštini Srbije Dejan Čapo ocenio je danas da u ovom trenutku ne postoji pravni osnov za raspisivanje izbora u januaru sledeće godine.
Čapo je za RTV rekao da se, pri spekulacijama oko termina održavanja izbora, zapostavljaju procedure i pravila, jer se jasno zna ko donosi odluke o raspisivanju izbora.

U vremenu hiper produkcije afera, svako ko se iole razume u politički sistem i zakone zna na koji način se izbori raspisuju, koliko meseci ranije, ko ih raspisuje i može samo da se nasmeje drugačijem datumu svakog dana“, dodao je poslanik LSV.

Čapo je dodao i da izbori, zbog toga, nisu nešto što će javnost iznenaditi iza ćoška, već nešto o čemu će građani biti informisani mesecima unapred.

Bespotrebno se stvara atmosfera kao da su stranački aktivisti i izborni štabovi u niskom startu, spremni na nekakav pucanj. Naravno, svi smo svesni da nam izbori predstoje i polako se pripremamo za izlaske na birališta, ali iskusni političari znaju da kampanja kreće prvog dana nakon završenih prethodnih izbora, a da će se, po raspisivanju novih izbora, samo intenzivirati“, dodao je on.

Čapo je istakao i da ne postoji nijedan racionalan razlog za raspisivanje republičkih izbora više od dve godine pre isteka mandata poslanika.

Posebno ako se zna da vladajuća koalicija ima više od dve trećine poslanika“, istakao je poslanik LSV.

On se složio da bi pokrajinski i lokalni izbori trebalo da budu održani istog dana. “Pre svega, zbog troškova izbora, a potom i kako birači ne bi u par meseci dva puta izlazili na glasanje”, objasnio je Čapo.

Komentarišući odnose u koaliciji na nivou pokrajine poslanik LSV je kazao da sve dok postoji zajednički imenitelj, odnosno rad na kvalitetnijem životu građana Vojvodine, koalicija LSV sa ostalim strankama će biti funkcionalna.

LSV svoje račune polaže jedino i isključivo građanima Vojvodine. Ne koalicionim partnerima“, poručio je Čapo.

Na pitanje da li će ta stranka podržati predlog DS za promenu pokrajinske odluke o izboru poslanika Skupštine Vojvodine, poslanik LSV je istakao da je svaki predlog legitiman, ali i da smatra da izborne propise ne treba menjati pola godine pre redovnih izbora.

A pritom je već prošle godine ta odluka promenjena“, podsetio je Čapo.

Autor: RTV
Foto: lsv.rs