Početna Politika Maja Gojković: Ne planiramo predizbornu kampanju tokom vanrednog stanja

Maja Gojković: Ne planiramo predizbornu kampanju tokom vanrednog stanja

0

Nijedno lice koje bude imalo temperaturu, bez obzira da li je poslanik, zaposlen, predstavnik medija neće moći da prisustvuje zasedanju Skupštine, poručila je predsednica skupštine Maja Gojković za TV “Prva”.

– Niko iz SNS, rukovodstva Skupštine, ko ima svest da ne treba da ugrozi tuđ život, pridržavaće se mera. Niko iz SNS se ne bavi političkim izjavama, niti ćemo komentarisati tokom vanrednog stanja politikantske izjave – navela je Gojković.

O članovima opozicije koji su i pre više od godinu dana odlučili da bojkotuju rad parlamenta ističe da ne želi da komentariše.

– Državni vrh, po Vučićevoj molbi, ne komentarišemo političke poteze i izjave čelnika opozicionih stranaka. Pozvani su kao i svi poslanici u ovom sazivu, da li će doći je njihova stvar. SNS će prisustvovati jer smo mi ozbiljni ljudi koji brinu o građanima – rekla je ona.

Kako je rekla, u Skupštini će se raspravljati o merama vanrednog stanja i potvrditi uvođenje vanrednog stanja.

– Krajnji sud daće Ustavni sud, a ne laici koji tumače ko kako hoće propise – istakla je ona.

– Skupština će odlučivati o ukidanju vanrednog stanja kada to dođe na dnevni red tj. kad se izjasni struka – dodala je Gojković.

Mogućnost koju traže opozicioni poslanici – da se izbori održe na jesen, nije verovatna.

– Ustav je vrlo jasan i Vučić ga sigurno neće prekršiti. Ne možemo beskonačno da otežemo sa održavanjem izbora, u skladu sa izbornim zakonima i ustavom biće održani. Uloga i položaj našeg parlamenta ne može da se meri sa drugim parlamentima u svetu. Mi smo raspisali izbore i onda je uvedeno vanredno stanje. Izbori su već raspisani, nema novog raspisivanja, samo je dogovoreno sa svim političkim strankama da podrže prekid radnji izbornih. Sa svima koji su najavili izlazak na izbore Vučić će održati još jedan sastanak – rekla je Gojkovićeva.

O određivanju novog datuma biće odlučeno nakon konsultativnog sastanka sa strankama koji su najavile izlazak na izbore.

– Postoje ustavna ovlašćenja predsednika da odlučuje o datumu izbora. Svakako da će javnost biti obaveštena o tačnom datumu – napominje.

Tvrdi da SNS ne pravi planove za predizbornu kampanju tokom vanrednog stanja.

– Nismo razgovarali o tome, SNS, kao i državni vrh koji su članovi, pridržavamo se direktive da se ne bavimo politikom, već zdravljem građana i ekonomijom države. Sačekaćemo da se ukine vanredno stanje i biće vremena da se vidi kako će SNS voditi kampanju – rekla je Maja Gojković.

Izvor: 021
Foto: B92 TV – Youtube/printscreen