Početna Politika Nakon više od 20 godina: Poslanik demokrata u Skupštini Vojvodine prešao u...

Nakon više od 20 godina: Poslanik demokrata u Skupštini Vojvodine prešao u SNS

0

Pokrajinski poslanik Nenad Borović, koji jedini u poslaničkoj grupi Demokratske stranke nije bojkotovao sednice parlamenta, prešao je u Srpsku naprednu stranku.

Borović je član Demokratske stranke bio 23 godine, a poslanik u Skupštini Vojvodine 11 godina. Protiv njega je, nedavno pokrenut disciplinski postupak jer se oglušio o dogovor vrha Saveza za Srbiju (čiji je DS član) o bojkotu sednica parlamenata na svim nivoima, smatrajući da je odluka o bojkotu bila nepromišljena, a pre svega preuranjena. Njegovo izbacivanje iz stranke tražio je izvršni odbor, a odluku je potom odbacila Disciplinska komisija Demokratske stranke, vraćajući je na ponovno odlučivanje.

Borović se od početka, kako kaže, zalagao za pluralizam mišljenja i smatrao je da treba da se čuju i argumenti protiv bojkota, a načelno je podržavao proteste “Jedan od pet miliona”, kao član DS. Ipak, kako je u dva navrata izjavio za 021, on nije naišao na razumevanje unutar svoje stranke i pravi razlog za njegovo proterivanje krije se u saznanjima do kojih je došao pre nekoliko godina ispitujuću u okviru radne grupe stranke finansije i poslovanje DS-a.

Sada, neposredno pred isključenje iz stranke, Borović se kao član Srpske napredne stranke obratio medijima u društvu predsednika IO SNS i potpredsednika Skupštine Vojvodine Damira Zobenice.

Prema rečima Zobenice, poslanici SNS u Skupštini Vojvodine godinama imaju normalnu i profesionalnu komunikaciju sa Borovićem, bilo kao vlast ili opozicija, a sada će biti i partijske kolege u skupštinskim klupama.

“Zaista nam je veliko zadovoljstvo. Naročito će dolaziti do izražaja uloga Nenada Borovića kad su na dnevnom redu budžeti i rebalansi budžeta, tada gospodin Borović izdominira. Imamo, nažalost, situaciju da sada DS nekoga naziva preletačem, a sama poslanička grupa Demokratske stranke se raspadala već po formiranju 2016. godine. Veliki moralisti poput Bore Novakovića, Bebe Balašević i Amira Bislimija napustili su odmah poslanički klub, a pre bilo kakvog bojkota su počeli bojkot ispunjavanja svojih obaveza jer se, recimo, Jelena Balašević od ukupno 68 sednica odbora za evrointegracije pojavila na samo dve. Uredno dobijaju svi plate tri i po godine. Boris Tadić je napustio stranku, Dragan Đilas, Vuk Jeremić, a sad su se svi okupili i nekome govore o preletanju”, poručio je Zobenica.

On je dodao da su vrata SNS otvorena za kvalitetan kadar (koji postoji i u drugim strankama), kao i da veruje da se u SNS vrednuju jedino kvaliteti poput znanja.

“Niko ne meri momenat uključivanja u stranku, a dokaz tome je činjenica da je ovo prvi put da naš poslanički klub raste i to za jednog člana u ovom sazivu. To govori o našem odnosu prema politici”, rekao je Zobenica.

Nenad Borović poručio je da će se truditi da doprinese radu poslaničke grupe “Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje” već od sutra, te da je došao trenutak kad je morao da preseče. Kako je pojasnio, osnovni motiv za prilazak SNS-u je da bude stimulisan da radi i doprinosi, a ne da koristi privilegije, a upravo ovaj pristup, kako kaže, ima predsednik Srbije i prvi čovek SNS-a Aleksandar Vučić.

“U DS-u se vodi diktirana politika po nalogu čoveka koji je finansijski upropastio stranku. Čista obraza sam rešio da se priključim stranci koja ne beži od problema, već im ide u susret i rešava ih, nekad manje, a nekad više uspešno. Hoću da budem u organizaciji koja menja Srbiju na bolje svakog dana, a nikada nikome u DS nisam dao povoda da crveni, niti je protiv mene bilo kada podneta krivična prijava. Nisam ljut na svoje kolege, vidim da mi mnogi traže da vratim mandat, što sam ozbiljno i razmatrao – to bih učinio da u stranci neko zaista odlazi na sednice, radi svoj posao, ali ovako nemam šta da vratim. Ja, koji radim, da budem kažnjen, a neko ko ne radi da ima privilegije?”, poručio je Borović.

Na pitanje 021 da li javna podrška kolega iz poslaničke grupe nije bila dovoljna da ga zadrži u stranci, Borović kaže da oni nisu bili spremni da se vrate u poslaničke klupe.

“Ja bih formalno bio u poslaničkoj grupi, ali bih opet samo ja dolazio na sednice. Šta se time dobija?”, rekao je Borović.

Pokrajinski odbor Demokratske stranke poručio je da je Borović samo preduhitrio odluku koja sledi, a to je isključenje iz stranke, te potvrdio da njihov bivši poslanik neće vratiti mandat.

“Borović je već mesecima javno napadao rukovodstvo DS i stranku u celini, prozivao svoje dosadašnje stranačke kolege za izmišljeni kriminal i opstruisao rad stranke. Kršio je odluku o neučestvovanju predstavnika Demokratske stranke u radu lokalnih skupština i pokrajinskog parlamenta, a aktivno je učestvovao u kampanji blaćenja Demokratske stranke i drugih stranaka Saveza za Srbiju u režimskim medijima. Zbog toga je protiv Borovića pokrenut disciplinski postupak koji je on na sve načine usporavao i odugovlačio u nastojanju da što duže zadrži formalno članstvo u Demokratskoj stranci i tako svoje izjave učini relevantnim i važnijim za režimsku propagandu. On će nesumnjivo i ubuduće nastaviti da napada stranku kojoj je do juče pripadao i njene partnere, kako bi pravdao svoje nedostojanstvene postupke i pokušao da prikrije golu istinu da je postao još jedan običan politički ‘preletač'”, poručuju demokrate.

Njegove bivše kolege smatraju da će odlazak značiti i lakši rad opštinskog odbora DS-a u Rumi, odakle je Borović i gde je takođe aktivan kao odbornik, a nakon “teškog nasleđa” iz perioda kada je Borović bio na čelu tog stranačkog ogranka.

Izvor: 021
Foto: Printscreen/YouTube