Početna Politika Skupština Vojvodine dobija novi e-parlament, sednice do kraja godine u Master centru

Skupština Vojvodine dobija novi e-parlament, sednice do kraja godine u Master centru

0

Skupština APV i Pokrajinska vlada inicirale su ugradnju novog softvera za potrebe pokrajinskog parlamenta, s obzirom na to da je, kako kažu, postojeći sistem zastareo i potpuno prevaziđen.

Zbog ovih radova u Velikoj sali Skupštine, poslednja sednica Skupštine Vojvodine održana je u Master centru, gde će se održati i sve naredne sednice do kraja godine.

Kako za “021” navode u Pokrajinskoj vladi, radovi na digitalizaciji počeli su u septembru, nakon što je radna grupa Skupštine APV poslednje dve godine razrađivala predloge rešenja, a potom se i obezbedila donacija za novi “E-parlament”. Novac za uvođenje novog sistema “E-parlament” je dobijen od Razvojnog projekta UN i Kancelarije za IT i eUpravu Vlade Srbije, a za opremu i radove je novac obezbeđen iz budžeta Pokrajine.

– Postojeći konferencijski sistem, kao i ostali podsistemi u Velikoj sali Skupštine APV su tehnološki zastareli i prevaziđeni. Pojedine komponente su stare 10 i više godina. Zbog toga neretko dolazi do zastoja i problema u funkcionisanju opreme, kao i nemogućnosti obezbeđivanja adekvatnog servisiranja i obezbeđivanja rezervnih i zamenskih delova. Uz to, nije moguća integracija postojećeg konferencijskog sistema sa bilo kojim novim softverskim sistemom. Planirano je da se ovaj posao uradi u dve faze. Sredstva za realizaciju obe faze obezbeđena su u budžetu za 2019. godinu (uključujući i rebalans) u ukupnom iznosu od 90,5 miliona dinara sa PDV-om – navode u Pokrajinskoj vladi.

Prva faza je počela u septembru i obuhvata građevinske radove, nabavku i ugradnju novih računara i drugih hardverskih delova. Kad ona bude završena, što se predviđa do kraja godine, planirano je da se poslanici vrate u salu i koriste “privremeni” sistem dok se ceo posao ne obavi.

Druga faza počinje u 2020. i obuhvatiće nabavku i ugradnju novih sistema za simultano prevođenje, audio i video snimanje, video-prezentacije i ostalo, kao i nabavku nove i bolje bezbednosne zaštite za potrebe Skupštine Vojvodine, dodaju u Pokrajinskoj vladi.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay