Početna Politika Skupština Vojvodine prvi put bez SRS i LSV

Skupština Vojvodine prvi put bez SRS i LSV

0

Srpska napredna stranka će u narednom sazivu Skupštine AP Vojvodine, najverovatnije, imati oko 66 mandata, a za njima sledi koalicija “Srbija protiv nasilja”.

Ovo je, takođe, prva godina u kojoj je Srpska radikalna stranka ostala bez mandata. Iz “trke” je ispala i Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani, koji su i prvi put samostalno nastupili na izborima.

Na osnovu 1.738 od 1.776 obrađenih biračkih mesta na teritoriji Vojvodine, Pokrajinska izborna komisija (PIK) izračunala je da je lista “Aleksandar Vučić – Vojvodina ne sme da stane” osvojila 47,44% glasova. Ovo bi značilo da je za ovu stranku glasalo oko 480.000 ljudi.

Lista “Srbija protiv nasilja” druga je po redu na pokrajinskim izborima i osvojila je 21.85% glasova, što znači da je oko 225.000 zaokružilo broj sedam na svom glasačkom listiću. Time je omogućeno da ova koalicija dobije oko 31 mandat u Skupštini Vojvodine.

Sledeća stranka koja je prešla cenzus jeste Savez vojvođanskih Mađara (SVM), koja bi okvirno dobila oko osam mandata, a za koju je glasalo oko 61.000 građana.

Socijalistička partija Srbije (SPS) i koalicija “NADA – Novi DSS i POKS” osvojiće oko sedam mandata.

Prema izveštaju PIK-a, koalicija NADA je dobila podršku 5,15 odsto birača i za nju je glasalo oko 52.000 ljudi.

Lista “Ivica Dačić – premijer Srbije” je cenzus prešla sa 5,09 odsto odnosno za nju je glasalo oko 50.000.

Jedina manjinska stranka koja je prešla cenzus, sa oko 10.000 glasova, jeste Ruska stranka, koja će najverovatnije dobiti samo jedan mandat u Skupštini Vojvodine.

Ipak, ovo je samo preliminarna lista i moguće su manje promene zbog činjenice da još oko 40 biračkih mesta nije obrađeno. Konačni rezultat znaće se posle Nove godine.

Srpska napredna stranka je u prethodnom sazivu Skupštine Vojvodine imala 78 poslanica, SPS 13, Savez vojvođanskih Mađara 11, Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani šest, koalicija NADA osam, a Srpska radikalna stranka četiri.

Podsetimo, pokrajinski izbori su se održali 17. decembra, a birani su takođe i poslanici Skupštine Srbije.

Izvor: 021.rs/Aleksandra Reves
Foto: Arhiva