Početna Sport Ponosni čuvari tradicije: Voša slavi 109. rođendan

Ponosni čuvari tradicije: Voša slavi 109. rođendan

0

Fudbalski klub Vojvodina danas slavi 109. rođendan.

Povodom ovog svečanog dana, danas u 11 časova biće položena spomen-ploča gde je osnovan Fudbalski klub Vojvodina, u Temerinskoj 12 u Novom Sadu.

Takođe, nakon toga, u 12 časova biće održan i koktel u VIP loži stadiona “Karađorđe”.

FK Vojvodina osnovali su, 6. marta 1914. godine, učenici Velike srpske pravoslavne gimnazije (današnja Jovina gimnazija). Među njima su bili budući univerzitetski profesor Vladimir Milićević, budući hemičar Milenko Hinić, budući pravnici Radenko Rakić, Kamenko Ćirić i Kosta Hadži, budući tekstilni industrijalac Milenko Šijakov, zatim njegov brat Đorđe i otac Sava, kao i Gojko Tošić, Đorđe Živanov, Branko Gospođinački i Živojin Bajazet.

Odluka o osnivanju FK Vojvodina bila je želja srpske omladine u Novom Sadu da dobije svoj sportski klub oko kojeg će se okupljati. U to vreme, u Novom Sadu koji je tada pripadao Austro-ugarskoj monarhiji, postojala su samo tri fudbalska kluba: mađarski NAK i UAK i jevrejski Juda Makabi.

Uzimajući u obzir zategnute političke odnose između Austrougarske i Srbije i činjenicu da je Prvi svetski rat već bio na pomolu, austrougarske vlasti nisu blagonaklono gledale na osnivanje srpskog kluba u Novom Sadu. Iz tog razloga, mladi srednjoškolci morali su krišom da osnuju Vojvodinu, praktično u ilegali.

To je učinjeno u štrikerskoj radionici čika Save Šijakova, u Temerinskoj ulici broj 12, na mestu Tehnometala. Odlučeno je da ime kluba bude Vojvodina, kao asocijacija na nekadašnje Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat, krunovinu Austrijskog carstva koje je postojalo između 1849. i 1861. godine, a koje je nastalo u skladu sa privilegijama koje je austrijski car dao Srbima još davne 1691. godine.

Izvor: 021.rs
Foto: FK Vojvodina