Početna Travel Club Održana konferencija “Leto 2021: Rekapitulacija” – U kolikoj meri su zaposleni u...

Održana konferencija “Leto 2021: Rekapitulacija” – U kolikoj meri su zaposleni u turizmu uspeli da odgovore izazovima pandemije?

0

Kompanija Color Media Communications koja tradicinalno prati trendove u turizmu i HoReCa industriji organizovala je danas online konferenciju “Leto 2021:Rekapitulacija”upravo sa ciljem da čujemo kako je bilo, gde je moglo bolje i šta smo naučili kada je u pitanju letnja sezona, koja je sada već iza nas.

  • Kako su poslovali gradski hoteli, ali i kompletna HORECA industrija?
  • Da li je pomoć država stigla u pravom momentu i da li je bila dovoljna?
  • Kako je prevaziđen problem manjka radne snage?
  • Koliko je izazovno bilo organizovati letnje festivale uz poštovanje mera i propisa?

Samo su neka od pitanja na koja su kroz uvodna obraćanja i tri panela govoriti predstavnici turističkih organizacija regiona, opština, organizatori letnjih festivala, predstavnici vodećih hotela regiona i mnogi drugi.

Aleksandra Maksimović, v.d. pomoćnika direktora Nacionalne turističke organizacije Crne Gore otvorila je današnju konferenciju i istakla da su sinergetskim delovanjem svih učesnika u crnogorskom turizmu uspeli da u velikoj meri odgovore izazovima pandemije i u ovoj godini ostvare dobre rezultate.

“Kada je reč o strukturi turista, ovog leta najbrojniji su bili gosti iz regiona, a pored njih ugostili smo turiste iz Poljske, Ukrajine, Francuske, Turske, Švajcarske, Nemačke, Rusije, Luksemburga, UAE, Izraela, a otvorili smo i neka nova tržišta, poput Kazahstana. Tome je u značajnoj meri doprinelo obnavljanje avio linija sa tradicionalno važnim tržištima, kao i otvaranje novih, među kojima su Luksemburg i Kazahstan. Ono što je obeležilo ovu turističku sezonu, kada je u pitanju avio dostupnost, jeste pokretanje nove nacionalne avio kompanije Air Montenegro koja je zaključno sa 9. septembrom realizovala 417 rotacija i prevezla preko 60 hiljada putnika”, Istakla je Maksimović.

U prvom panelu naziva Leto oporavka ili kratak predah pred novu buru, svoja mišljenja i analize razmenili su: Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije – YUTA; Nemanja Jović, direktor TO Apatin i Jovan Ristić, VD direktora TO Kotor.

Tokom drugog panela Između “Covid testova”, starih melodija i novih tekstova, imali smo priliku da od organizatora letnjih festivala čujemo kakva su ovogodišnja iskustva. U njemu su učestvovali Veroljub Radojković, izvršni producent, Nišville Jazz Festival; Miloš Vukša, direktor i osnivač beogradskog BURGER FESTA i Nenad Pagonis, organizator Family Festa.

U poslednjem panelu Maske za “švedskim stolom”, QR kodovi umesto jelovnika i poneki “corona party”, između ostalog, čuli smo kako je u drugom pandemijskom letu prošla HoReCa industrija u regionu. U panelu su govorili: Marija Martinović, direktor marketinga i prodaje, Maestral Hotels and Casinos; Miroslav Plišo, generalni menadžer, Meneghetti Wine Hotel & Winery; Georgi Genov, direktor Poslovnog udruženja hotelijera i restoratera Srbije – HORES i Ivona Borojević, Head of business development, Hotel Saint Ten, Beograd.

Kompletan snimak konferencije možete pogledati na sledećem linku: