Početna Travel Club Vremeplov “Gibraltara na Dunavu”: Udruženje turističkih vodiča Novog Sada proslavilo jubilej

Vremeplov “Gibraltara na Dunavu”: Udruženje turističkih vodiča Novog Sada proslavilo jubilej

0

petrovaradinski sat 1 - Copy

Promotivnim, besplatnim posetama Petrovaradinskoj tvrđavi i starom gradskom jezgru, Udruženje turističkih vodiča Novog Sada je minulog vikenda, obeležavajući Svetski dan turističkih vodiča, proslavilo i sopstveni jubilej – 30 godina od osnivanja.

Šetnjama po “Gibraltaru na Dunavu” i ulicama u srcu grada, prisustvovalo je više od 600 znatiželjnika u šest grupa, uz stručna objašnjenja turističkih vodiča.

Veoma smo zadovoljni odzivom Novosađana, a posebno činjenicom da je bilo zahteva i da vodimo grupe na engleskom jeziku, što govori da u našem gradu boravi više stranih turista i u van sezoni – kaže Radivoj Novakov, predsednik Udruženja.

Gosti su se posebno interesovali za brošure i knjige, ali smo morali da ih razočaramo, jer toga u našem gradu nema.

Ipak, gromoglasan aplauz više od 100 turista vodiču Mileni Katić, istoričarki, koja je na zanimljiv, pristupačan način uz detaljna objašnjenja i istorijske činjenice i legende dočarala veličinu Petrovaradinske tvrđave, svedočio je da su znatiželjnici dobili više od očekivanog.

Oduševljena sam. Znate, mi Novosađani dosta znamo o našem gradu, ali ovo je bila jedinstvena prilika da se sve još produbi i da se podsetimo nekih stvari koje smo i zaboravili. Dvočasovna šetnja Petrovaradinskom tvrđavom je bila začinjena lepom pričom i posebnim doživljajem na licu mesta. Verujem da su se svim prisutnima, a i meni lično dopale te priče o legendama, o tunelu ispod Dunava i “čuvenim” aždajama – kaže Biljana Ružić (55), dizajnerka.

Milena Katić, koja od 2010. radi na promotovnim posetama znamenitostima grada, ističe da je iz godine u godinu sve veći odziv zainteresovanih Novosađana i gostiju.

Pre sedam godina imali smo samo jednu grupu, a sada je reč o broju kojim možemo da budemo veoma zadovoljni i da s pravom očekujemo još više zainteresovanih turista i ubuduće – tvrdi Katićeva.

SVE NA SAJTU

Udruženje turističkih vodiča organizuje razgledanje Novog Sada, Petrovaradinske tvrđave, posetu Sremskim Karlovcima i Fruškogorskim manastirima, kao i izlete po okolini. Za sve kontakte i informacije zainteresovanima je na raspoloženju sajt: www.utvns.org.

Izvor: Novosti
Foto: Mladen Sekulić / Color Media Communications