Početna Gradske teme Akcija za zaštitu životne sredine: Predložite divlju deponiju ili uništeni travnjak koje...

Akcija za zaštitu životne sredine: Predložite divlju deponiju ili uništeni travnjak koje treba urediti

0

Novosađani i Novosađanke imaju priliku da daju konkretne predloge za očuvanje i unapređenje zelenila u svojim sredinama – da sugerišu nadležnima na kojim lokacijama treba ukloniti divlje deponije, posaditi drveće, srediti uništenu površinu, postaviti travnjak ili učiniti nešto drugo za bolju sredinu.

Reč je o akciji “Inženjera zaštite životne sredine”, udruženja koje godinama prati kako se troši takozvani “ekološki dinar” u Novom Sadu. To je iznos koji se planira budžetom grada svake godine za unapređenje životne sredine ali se, kako su Inženjeri otkrili, troši netransparentno i ne nužno u skladu sa potrebama i namenom.

Zato je ovo udruženje pokrenulo inicijativu za javno zagovaranje i uključivanje građana u kreiranje politike zaštite životne sredine, s namerom da se predlozi upute nadležnima u Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine i izvrši konstruktivan pritisak da takozvani budžetski fond za zaštitu životne sredine zaista bude namenjen tome.

“Nakon što je 2018. godine Republika Srbija počela sa uvođenjem novog principa finansiranja zaštite životne sredine – primenom načela ‘korisnik plaća’, ‘zagađivač plaća’ i načela ‘odgovornosti’, donet je i/ili izmenjen značajan broj zakona i podzakonskih akata koji regulišu ovu oblast. Iznos od minimum 5.000 dinara godišnje na ime takozvane eko-takse (naknada za zaštitu i unapređenje životne sredine) od decembra 2019. godine dužna su da plaćaju sva pravna lica; ostvareni prihodi pripadaju budžetu jedinice lokalne samouprave, a u Novom Sadu oni bi trebalo da čine Budžetski fond za zaštitu životne sredine Grada Novog Sada. Nažalost, promene zakonske regulativne nisu uticale na to da građani i građanke imaju bolji uvid u rad državnih organa – dostupni podaci mnogo manje su transparentni nego u ranijem periodu, a instrumenti za učešće građana i građanki u procesima donošenja odluka i dalje nisu jasno definisani i otvoreni za primenu”, naglašavaju “Inženjeri zaštite životne sredine”.

Kako da uputim predlog?

Na sajtu nsekodinar nalazi se interaktivna mapa i onlajn formular, a klikom na “Mapa – prijava predloga” otvarate mapu. Sa leve strane nalaze se dve opcije: uputstvo i lista predloga, sa detaljima. Na mapi levim klikom precizirajte lokaciju za koju imate predlog i dobićete upitnik – da li se predlog odnosi na zelenilo ili otpad, koja je ulica u pitanju, sa opcijom da dodate fotografiju trenutnog problema ili situacije. Kad kliknete na “pošalji”, vaši saveti biće prosleđeni “Inženjerima”.

Sve dodatne informacije dobijaćete “u hodu”.

Ova akcija traje do 28. februara, a potom će od 2. do 8. marta na Fejsbuku i Instagramu udruženja biti otvoreno glasanje za po dva predloga iz svake kategorije. Polovinom marta će Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine biti uručena lista predloga građana i građanki, sa apelom da se oni uvrste u godišnji Program korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine.

Kako trenutno izgleda procedura planiranja Programa korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine može se pogledati u online publikaciji “NS eko-dinar u službi građana”, koja je dostupna OVDE.

Izvor: 021
Foto: Pixabay