Početna Gradske teme Da li je rekonstrukcija kuće Mileve Marić definitivno ugovorena?

Da li je rekonstrukcija kuće Mileve Marić definitivno ugovorena?

O rekonstrukciji kuće, u kojoj su povremeno živeli bračni par Ajnštajn-Marić, a koji se nalazi u Kisačkoj ulici, čitamo više od godinu dana. Sada je već izvesno da će do finalizacije zaista i doći.

Fasade kuća u podgrađu i centra Novog Sada sređuju se u okviru trogodišnjeg programa rekonstrukcije, za koju je novac obezbeđen iz republičkog budžeta, i to kao podrška Novom Sadu kao Evropskoj prestonici kulture 2021. godine. Кako je u tenderskoj dokumentaciji navedeno, rok za završetak rekonstrukcije većine fasada i krovova je 60 do 90 radnih dana, osim za kuću u Zmaj Jovinoj 28, čija će obnova trajati od 90 do 120 dana.

Podsećamo da za rekonstrukciju kuće, pre sadašnjih preduzeća koje su učestvovale na tenderu, nije bio zainteresovan gotovo niko. Krajem 2018. godine, iako je bio obezbeđen novac za rekonstrukciju, interesanata nije bilo. Danas, ovu značajnu kuću, koju je davne 1907. godine sagradio Milevin otac, na inicijativu njenog i Albertovog unuka Bernarda Cezara Ajnštajna, čeka značajna promena u vidu obnove zgrade u Štrosmajerovoj 5, na Trgu vladike Nikolaja 1 i 3, zatim u Beogradskoj ulici 3 i 15, kao i Zmaj Jovinoj 28.

Obnova doma porodice Marić koštaće gotovo 9,7 miliona dinara, a obnova fasada i krovova na ukupno deset kuća u podgrađu Petrovaradiske tvrđave i centru Novog Sada koštaće gotovo 50 miliona dinara. Zavod za zaštitu spomenika kulture ugovor je, posle nekoliko neuspelih tendera, zaključio s firmom „NPN gradnja”, a posao je poveren novosadskoj „NPN gradnji”, odnosno firmama „Ornament investinženjering” i „Niković kompani” iz Beograda.

Izvor: Dnevnik
Foto: Wiki/Saskafoto