Početna Gradske teme Koji novosadski kvartovi dobijaju sveže zelene površine: Prioritet Žitni trg, Podbara, Detelinara…

Koji novosadski kvartovi dobijaju sveže zelene površine: Prioritet Žitni trg, Podbara, Detelinara…

0

Više od 40 lokacija u Novom Sadu imaće apsolutni prioritet u uređenju kvartovskog zelenila u naredna dva meseca.

Gradska uprava za zaštitu životne sredine i Gradsko zelenilo upravo realizuju akciju “Pretvorimo kvart u park za zeleni Novi Sad“, u okviru koje će zelene površine u novosadskim kvartovima biti uređene.

Predloge za uređenja dale su stambene zajednice putem upravnika, a uprava je sastavila rang listu izvodljivih i neizvodljivih predloga.

Stiglo je ukupno 157 predloga, a svi su bodovani na osnovu potrebe za ozelenjavanjem, nivoa devastiranosti, mogućnosti realizacije i doprinosa zajednici.

Ukupno 48 lokacija osvojilo je najviše bodova i biće uređeno do 31. marta. To znači da su, među svim predlozima, u najzapuštenijem stanju, ali imaju i najveće mogućnosti da se urede.

Na sledećem spisku prioriteta su 64 lokacije koje će biti uređene u toku ove godine, a 16 lokacija biće uređeno kad se za to steknu uslovi budući da je potrebno izraditi detaljnu projektnu dokumentaciju.

Gradska komisija je ustanovila da je nemoguće realizovati 29 predloga zbog različitih problema – nerešenih imovinsko-pravnih odnosa, podzemnih instalacija i drugih problema.

Prioritetne lokacije obuhvataju Žitni trg, deo Keja i Podbare, pojedine ulice na Grbavici i na Rotkvariji, kao i delove Detelinare i Novog naselja. Uređenje očekuju kvartovi u Save Kovačevića, Dušana Danilovića, Todora Toze Jovanovića, Janka Čmelika, Felegi Tivadora, Ravanička, Dragiše Brašovana, Cara Dušana, Boška Buhe, Braće Jovandić, Stevana Milovanova i mnoge druge koje se nalaze na listi OVDE.

U toku godine će se urediti zelenilo u Danila Kiša, Drage Spasić, Aranji Janoša, Narodnog fronta, Novosadskog sajma, Gagarinovoj, Koste Racina…

Dokumentaciju zahtevaju lokacije u Bate Brkića, Anđe Ranković, Rumenačkoj, na Bulevaru Evrope i Bulevaru kralja Petra, na Futoškom putu itd.

Nemoguće je realizovati predloge u Gogoljevoj, Đorđa Servickog, Fruškogorskoj, Almaškoj, Patrijarha Čarnojevića, dr Laze Stanojevića, Kraljevića Marka itd.

Predstavnici gradske uprave i “Zelenila” održali su sastanak s upravnicima u mesnim zajednicama “Sava Kovačević”, “Žitni trg”, “Boško Buha” i “Bistrica”.

“S obzirom na to da je na predloženim lokacijama za uređenje zelenila postojala potreba i za uređenjem staza, predstavnici JKP ‘Gradsko zelenilo’ su prisutnima predstavili dva moguća rešenja za postavku staza na zelenim površinama. Vizija Grada je da se na zelenim površinama koriste prirodni materijali za staze kako bi se uklopili u prirodni ambijent, a građanima je data mogućnost da za svoj kvart izaberu vrstu prirodnog materijala”, navodi se u saopštenju sa sastanka.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay