Početna Gradske teme LSV i Srbi u Hrvatskoj osudili grafite mržnje na Detelinari

LSV i Srbi u Hrvatskoj osudili grafite mržnje na Detelinari

0

Liga socijaldemokrata Vojvodine osudila je ispisivanje grafita mržnje u Novom Sadu na Detelinari i zatražila od nadležnih da identifikuju i sankcionišu odgovorne.

Iz LSV navode da uklanjanje grafita neće sprečiti one koji šire mržnju da nastave to da čine i ističu da će sankcionisanje biti najbolja prevencija da se takvi incidenti više ne ponavljaju.

Dodaju da je Novi Sad ponosan na svoju multikulturalnost i da svako ko pokušava to da promeni mora imati ime, prezime i presudu.

Veliki grafit mržnje uperen protiv Hrvata i Albanaca ispisan je na objektu u Ulici Milenka Grčića na Detelinari, dok su se pre nekoliko dana u naselju Satelit pojavili neonacistički i antisemitski grafiti, koji su takođe prekrečeni.

Tri najveće srpske organizacije u Hrvatskoj – Samostalna demokratska srpska stranka, Srpsko narodno veće i Zajedničko veće opština – osudile su pisanje grafita u Novom Sadu usmerenih protiv Hrvata u Srbiji.

“Izražžavamo bezrezervnu solidarnost i podršku svima koji to osećaju kao pretnju, a posebno s našim kolegama Tomislavom ŽŽigmanovom, predsednikom DSHV i Jasnom Vojnić, predsednicom HNV”, navedeno je u jučerašnjem saopštenju.

Ta tela pozvala su predstavnike gradskih, pokrajinskih i republičkih vlasti Srbije da učine sve kako bi se sprečilo ponavljanje i širenje takvih poruka, prenosi Hina.

Smatraju kako nemila iskustva Srba iz Hrvatske i njih kao njihovih predstavnika ne bi niko smeo da koristi za slanje takvih poruka pripadnicima hrvatskog naroda u Srbiji.

“Mi s predstavnicima Hrvata gradimo partnerske odnose i nastojimo da se odnosi između naših matičnih držžava Srbije i Hrvatske unapređuju a ne da se kvare. Zato koristimo i ovu priliku da pozovemo najviše predstavnike Hrvatske i Srbije da se posvete unapređenju međusobnih odnosa”, zaključuju čelnici SDSS, SNV i ZVO Milorad Pupovac, Boris Milošević i Srđan Jeremić.

Izvor: 021, RTV
Foto: Pixabay