Početna Gradske teme Novi produžetak roka za završetak Sentandrejskog mosta

Novi produžetak roka za završetak Sentandrejskog mosta

0

Gradska uprava za građevinsko zemljište pokrenula je pregovarački postupak za dodatne radove na Sentandrejskom mostu, a poziv za podnošenje ponuda upućen je firmama „Srbijaautoput” i „Mostogradnja” iz Beograda, s kojima Grad već ima potpisan ugovor od 29. decembra 2017. godine.

Procenjena vrednost javne nabavke je oko osam i po miliona dinara, bez PDV-a, a u pitanju su nepredviđeni radovi na samom mostu, ali i troškovi čuvarske službe i održavanja saobraćajne signalizacije.

Rok za završetak mosta već dva puta je pomeran zbog nepredviđenih radova, ali i zbog toga što izvođači nisu dobro organizovali posao, tako da će obnova, umesto 180 kalendarskih dana, trajati 300. Obnovu mosta, koja košta 68,5 miliona dinara, zajednički finansiraju Grad Novi Sad i „Putevi Srbije”, i to po s 50 odsto od ukupne vrednosti. Sentandrejski most, dug 195 metara, koji je izgrađen 1964. godine, rekonstruiše se zbog ozbiljnih oštećenja konstrukcije, asfalta, hirdoizolacije. Nakon naizmeničnog propuštanja vozila, odnosno delimične obustave saobraćaja, kretanje preko mosta već neko vreme je zabranjeno da bi se, kako su nam svojevremeno objasnili u Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije, radovi nesmetano odvijali na obe kolovozne trake.

Dok su neki građani tada imali razumevanja za radove, odnosno obustavu saobraćaja, nekima je to prilično zakomplikovalo svakodnevni život, odlazak na posao, u školu i slično, a mnogi se još uvek nisu navikli ni na promenjene trase autobusa.

Osim pomenute rekonstrukcije Sentandrejskog mosta, u toku je i izgradnja istoimenog bulevara, kao i projektovanje novog „mosta-blizanca“ preko Kanala Dunav–Tisa–Dunav. Pregovarački postupak pokrenut je 27. decembra, a otvaranje ponuda predviđeno je za sutra, 9. januara.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay