Početna Gradske teme Omladinska prestonica Evrope 2021. godine biće litvanska Klaipeda

Omladinska prestonica Evrope 2021. godine biće litvanska Klaipeda

Omladinska prestonica Evrope 2021. godine biće litvanski grad Klaipeda, saopšteno je sinoć na ceremoniji u organizaciji OPENS-a, a u sklopu posete Evropskog omladinskog foruma, u Pozorištu mladih.

Novi Sad je bio domaćin ovog događaja kao grad koji je nosilac ove titule za 2019. godinu.

Četiri grada našla su se u finalnom krugu za izbore Evropske prestonice mladih za 2021. godinu, i to litvanski grad Klaipeda, hrvatski Varaždin, kiparska Velika Nikozija i moldavski Kišinjev, a prestižno zvanje ponela je Klaipeda.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da je za Novi Sad veoma važno to što je domaćin značajnog evropskog događaja u oblasti politike za mlade.

“Sa nama su brojni delegati iz gotovo svih evropskih država, predstavnici diplomatskog kora, kao i pokrajinske i republičke vlade. Novi Sad je kreiranje lokalnog akcionog plana za mlade prepustio omladinskim organizacijama uz logističku i finansijsku podršku gradske administracije. Verujem da će to biti najproduktivniji plan i da će pokazati da su mladi neposredni donosioci odluka. Međutim, tu se ne radi samo o njihovim pravima, već i o odgovornostima za rezultate koji se postignu”, istakao je Vučević i dodao da Novi Sad i Srbija moraju maksimalno da iskoriste dve evropske titule i stvore ambijent iz kojeg mladi neće želeti da odlaze.

Kako je izjavio koordinator OPENS- a Vukašin Grozdanović, novosadski lokalni akcioni plan za mlade biće baziran na rezultatima održanih fokus grupa i istraživanja, i da početkom godine Skupština grada treba da ga usvoji. Kako je istakao, OPENS sarađuje sa 42 omladinske organizacije, realizovao je 46 programa, a sa preko 100 partnera iz regiona, sprovedeni su projekti koji su doprli do 75.000 mladih. Toj organizaciji cilj je da u 2019. godini, godini titule, svojim programima obuhvati 500.000 mladih u Srbiji i Regionu.

Omladinska prestonica Evrope titula je koju Evropski omladinski forum dodeljuje jednom evropskom gradu na period od godinu dana. Proces je dizajniran tako da osnaži mlade ljude, poveća njihovo učešće u važnim društvenim procesima i jača evropski identitet na lokalnom nivou.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here