Početna IT & Business Vladimir Stokić: Najbitnija karakteristika kvalitetnog programera jeste sposobnost analitičkog razmišljanja

Vladimir Stokić: Najbitnija karakteristika kvalitetnog programera jeste sposobnost analitičkog razmišljanja

0

Vladimir Stokic (2)

Vladimir Stokić, IT stručnjak poznate programerske firme u Novom Sadu – “DMS”, objašnjava za naš portal šta je neophodno da bi jedan programer postao stručnjak u svom poslu, kako izgleda jedan njegov radni dan i šta bi posavetovao svoje mlađe kolege.

Koja je vaša pozicija u firmi DMS?

– Moja trenutna pozicija je Rukovodilac službe za integracije sistema. Služba se sastoji od nekoliko timova od kojih svaki ima svog vođu. Moja odgovornost je da koordinišem sve timove, da pomažem članovima tima u prevazilaženju svakodnevnih teškoća u radu i da svojim iskustvom i znanjem pomognem mlađim članovima tima da postanu bolji stručnjaci i bolji profesionalci.

Kako izgleda jedan vaš radni dan?

– Moj radni dan počinje svakodnevnim jutarnjim aktivnostima, poput timskih sastanaka kada raportiramo trenutno stanje i plan rada za taj dan, pregledom izveštaja od juče i adresiranjem eventualnih eskalacija i problema. Posle toga sve zavisi od toga koji dan je u pitanju i na čemu se u tom trenutku radi. Možda ću ceo dan biti na sastancima. Možda ću ceo dan raditi na dizajnu nekog rešenja – sam ili sa kolegama. Možda ću ceo dan sedeti sa mlađim kolegama i pomagati im u rešavanju dnevnih problema. U svakom slučaju, sve što radimo, mora da bude svrsishodno i u cilju napretka kako tima, tako i cele kompanije.

Vladimir Stokic (1)

Koje kvalifikacije su neophodne za posao programera?

– Najbitnija karakteristika kvalitetnog programera jeste sposobnost analitičkog razmišljanja. Imate problem i imate ograničenja u okviru kojih problem treba rešiti. Sve ostalo se svodi na poznavanje teorije i alata kojima se problem rešava.

Možete li dati nekoliko korisnih saveta budućim programerima?

– Nemojte se oslanjati samo na ono što naučite u školi i na fakultetu. Na fakultetu se uči teorija i neke osnove potrebne za ozbiljno programiranje. To jeste bitno, naravno, i to treba da naučite. Međutim, ono pravo znanje stiče se dodatnim radom kod kuće, radom na projektima, istraživanjem, samostalnim radom i samounapređivanjem.

Autor: Jelena Dopuđ
Foto: Privatna arhiva