Početna Novosađani u belom svetu Branislav: Dubai je grad multikulturalnosti gde se obrazovanje i znanje cene!

Branislav: Dubai je grad multikulturalnosti gde se obrazovanje i znanje cene!

3

Branislav Stojanov je nakon 12 godina radnog staža kao veterinar u Srbiji odlučio da potraži sreću i uslove za bolji život za svoju porodicu i sebe u zemlji ne tako blizu našoj. Danas radi i živi u Dubaiju, gradu multikulturalnosti gde se obrazovanje i znanje cene. Grad me je za kratko vreme “kupio” sa mogućnostima koje pruža i nisam se pokajao što sam odlučio da promenim mesto življenja, rekao nam je Bane.

Kada si otišao i čime se trenutno baviš?

Otišao sam pre dva meseca i radim kao veterinar u bolnici za lečenje kućnih ljubimaca. Uslovi za rad su vrhunski, klinika je odlično opremljena, ima veliki deo za hospitalizaciju životinja i sve je podređeno uspehu. Prihvaćen sam odlično, što mi mnogo znači, a najvažnije od svega je da kolege cene moje obrazovanje, znanje i iskustvo.

Šta je bio motiv tvog odlaska iz Srbije?

Nažalost, motiva za odlazak iz Srbije ne nedostaje. To su svakako uslovi života, nepriznavanje stručnosti, ne postojanje perspektive za budućnost kako za nas tako i za decu, i svakako visina zarade, koja ne može da se poredi sa našim.

1

Po čemu je poseban grad u kojem živiš?

Još nisam dovoljno upoznao Dubai, ali ga krase multikulturalnost, dobra organizacija, bezbednost i sigurnost. Dubai nisu samo neboderi, tržni centri i divne plaže, već i siromašni delovi grada gde žive brojne nacije, bez kojih grad ne bi tako “sijao”. Ono što mi se ovde svidelo su konjske trke koje se su ovde spektakl. U pitanju je svetsku kup u konjskim trkama koji se organizuje jednom godišnje, stadion tada bude prepun.

Sa kim se najviše družiš u novom gradu?

Na sreću ima dosta Novosađana u Dubaiju i oni mi prilično olakšavaju prilagođavanje ovdašnjem načinu života. Pored naših družim se sa kolegama koji su iz Emirata, Ukrajine, Indije, Filipina, Australije, Pakistana i često organizujemo druženja uz roštilj, gledanje zvezda teleskopom i gađanje iz vazdušne puške.

Šta ti iz Novog Sada najviše nedostaje?

Za sada mi najviše nedostaje porodica, ali i njih očekujem uskoro, tako da se nadam da ćemo zajedno uživati. Što se hrane tiče, naša kuhinja jeste lepa i raznovrsna, ali je i malo precenjena, s obzirom na bogatstvo ukusa koje pružaju libanska, indijska, tajlandska i ostale svetske kuhinje koje su ovde prisutne.

Vraćaš li se uskoro u Srbiju?

U Srbiju nameravam da dolazim da obiđem porodicu i prijatelje tokom odmora. Možda i na zimovanje, pošto smo ovde na letovanju tokom cele godine.

4 5

Autor: Ljiljana Kozarov