Početna Novosađani u belom svetu Sanja: Volim da radim u kolektivu gde vlada pozitivna energija kao u...

Sanja: Volim da radim u kolektivu gde vlada pozitivna energija kao u maloj srećnoj porodici!

0

sanja1

Više od hiljadu mladih ljudi trenutno plovi prekookeanskim brodovima i na njima rade kao kuvari, frizeri, konobari, fotografi, oficir… Za ovu varijantu privremenog radnog mesta najčešće se opredeljuju oni koji nemaju posao, ali glavni razlog jeste novac – za mesec dana rada na kruzeru zaradi se kao za tri meseca na istom poslu koji je teško naći u Srbiji. Sanja Sokolov, poslednjih par godina radi na kruzerima, te je za naš portal, šta je najinteresantnije u poslu kojim se bavi, kao i šta joj najviše nedostaje iz Novog Sada. Pročitajte njenu priču.

Kada si otišla i čime se trenutno baviš?

Otišla sam u junu 2013. godine na svoj prvi kruzer, sa mestom zaposlenja U Spa Centru, radno mesto Frizer. Trenutno sam Spa Manager i pored toga što radim frizerski deo posla, pripremam specijalne promocije za naše klijente sa svakim novim krstarenjem. Planiram radno vreme i pauze, dočekujem klijente i vodim ih u obilazak Spa prostora. Vršimo frizerske usluge, manikir i pedikir, kozmetičke tretmane za negu lica i tela, make-up i masaže. Trudimo se i jesmo maksimalno profesionalni i dajemo odličnu uslugu našim klijentima. Kolektiv našeg Spa centra uvek je doteran, svi smo nasmejani i pozitivni, zaista volim da radim u timu gde je pozitivna energija i gde se svi osećamo kao u maloj srećnoj porodici.

Zbog čega si odlučila da odeš iz Srbije?

Iz Srbije sam odlučila da odem, jer sam u jednom trenutku bila toliko očajna, da mi se lomilo samopouzdanje. Kada radiš u salonu lepote, i taj posao voliš a još ga radis za platu koja ne može da zadovolji tvoje osnovne troškove i imaš poslodavca koji je umislio da je tvoje radno vreme non-stop i da nemaš privatan život, e onda tu nastaje problem koji sam ja uz pomoć svoje porodice i momka uspela nekako da prebrodim. Samopouzdanje i euforija koji su me uvek držali na poslu, polako su počeli da tinjavaju. Kada konstantno radite i dajete svoj maksimum, koliko god da volite posao kojim se bavite, kada plata kasni ili je nema, sva motivacija se gasi. Onda sam se raspitala šta mi je potrebno da bih se zaposlila na kruzeru, plata mi je bila i više nego privlačna, a i moj san da obiđem najlepše delove sveta se ispunio.

sanja3

Šta ti se najviše dopada u poslu koji radiš?

Putovanje i mogućnost da vidim najlepše predele sveta, i mogućnost profesionalnog napredovanja.

Koliko imaš vremena za druženje na brodu i sa kim najradije provodiš vreme?

Nemam vremena za druženje, jer ga prosto ne stvorim. S obzirom da mi je priroda posla takva da sam u neprestanom kontaktu sa ljudima, najviše volim kada završim radno vreme da se opustim uz dobru komediju pred spavanje. Vreme najradije provodim sa svojim koleginicama.

Da li ti nedostaje tradicionalna srpska kuhinja?

Da. Mnogo. Pogotovo ajvar. Inače sam gurman i volim da isprobam i nova jela, zato i u svaku novu državu kada odem volim da okusim njihov specijalitet. Teško me je fascinirati, ali je za mene zaista naša hrana najukusnija.

sanja2

Šta ti najviše nedostaje iz Novog Sada?

Šetnja Zmaj Jovinom, Liman 4 i Petrovaradin, kafenisanje sa dragim ljudima, i opuštenost naših ljudi.

Koliko puta godišnje dolaziš u Novi Sad?

Ugovori se kreću od 6-8 meseci, a godišnji odmor oko 4 nedelje traje. To je sasvim dovoljno za odmor, bar u mom slučaju. Uglavnom biram leto jer volim sunce u Novom Sadu, a i uvek mi se nekako namesti da se vratim iz hladnih predela pa mi dobro dođe da me ogreje naše novosadsko Sunce.

sanja4

Autor: Tamara Kovačević