Početna Srpska Atina Atraktivna palata koja svojim izgledom privlači poglede prolaznika!

Atraktivna palata koja svojim izgledom privlači poglede prolaznika!

10931400_10153056641001241_8280075537407291428_n

Dvor vladike bačkog koji možete videti na fotografiji sagrađen je 1901. godine na mestu gde se nalazio stari koji je srušen 1849. godine.
Prvi episkopski dvor u Novom Sadu sagradio je vladika Visarion Pavlović 1741. godine u neposrednoj blizini tek izgrađene Saborne crkve. Kako je glavna fasada dvora bila okrenuta ka jednom zabarenom rukavcu Dunava, u pravcu današnje Riblje pijace, “drek” mnogobrojnih žaba, nedostatak čistog vazduha i Sunca, bili su veliki problem gospode bačkih episkopa, o čemu je krajem 19. veka pisao, hroničar varoši Mihajlo Polit-Desančić. Utisak je da upravo zbog navedenih problema i nije bilo nekog većeg žaljenja kada je dvor srušen u bombardovanju juna 1849. godine.

Iste godine kada je srušen, pokrenuto je pitanje izgradnje novog dvora. Projekat je izradio čuveni arhitekta Vladimir Nikolić 1899. godine, ali ga nije potpisao, što umesto njega čini Ferenc Rajhl. Ovo je urađeno zbog prašine koja se digla oko toga što je navodno patrijarh Georgije Branković protežirao svoje kumče Nikolića. Da bi se prašina slegla, Nikolić je ustupio svoj plan Rajhlu. Sam je to vrlo jednostavno prokomentarisao:
Napravio sam plan, Rajhl je potpisao, dvor se gradi i mirna Bačka“.

Tako je Novi Sad dobio jednu atraktivnu palatu u centru grada. Neobičan izgled dvora nastao je kao posledica uticaja pravila koja su bila uspostavljena u bečkom klubu profesora Teofila Nanzena čiji je Nikolić bio član. Tako je fasada pored simbioze vizantijskih i istočnjačkih arhitektonskih i dekorativnih elemenata, poprimila i elementa srpskih srednjovekovnih manastira (bifore i trifore).
Izgradnja dvora završena je 1901. godine.

Danas fasada Vladičanskog dvora privlači poglede prolaznika, a nalazi se na samom kraju Zmaj Jovine ulice. Ispred dvora, na mestu nekadašnjeg krsta od ružičastog mermera (premešten u portu Saborne crkve) nalazi se spomenik Jovanu Jovanoviću Zmaju.

Autor: NsHronika.rs
Foto: Fejsbuk, Stare fotografije Novog Sada