Početna Srpska Atina Prepoznajete li skulpture koje se i danas nalaze na Brežuljku ljubavi?

Prepoznajete li skulpture koje se i danas nalaze na Brežuljku ljubavi?

 

pet-glava1

Popularno novosadsko izletište Kamenički park podignuto je oko dvorca porodice Marcibanji de Puho izgrađenog 1797-1811. godine i rekonstruisanog i dograđenog 1834-1836.godine, kada je uređen na površini od oko 28 hektara.

Nekadašnji izgled skulpture 5 Glava
Nekadašnji izgled skulpture 5 Glava

Današnji Kamenički park je do 1918. godine bila privatna bašta Dvorca sa jezerima, fontanama, skulpturama, stotinama vrsta biljaka iz celog sveta. Dvorac je građen u etapama od kraja 18. do početka 19. veka, a njegov prvi vlasnik bila je grofovska porodica Marcibanji De Puho, a od polovine 19. veka do 1918. godine bio je u vlasništvu porodice Karačonji. Još uvek se mogu videti ostaci skulptura Pompejski stub, Sfinga, Adam i Eva, Ležeća devojka i Pet glava.

Naknadno vlasnik Grof Karačonji  Beodre (današnje Novo Miloševo) želeo da u okolini dvorca izgradi zelenu površinu po uzoru na engleske pejzažne parkove. Angažovao je stručnjake iz oblasti hortikulture i tom prilikom je zasađeno drveće iz svih delova sveta, napravljeno je šetalište uz Dunav, staze za jahanje, veštačko jezero, česme, kamene klupe, žardinjere sa cvećem, a postavljeno je i nekoliko skulptura od kojih su neke sačuvane do danas među njima se posebno izdvajaju skulpture „Pet glava“ na Brežuljku ruža (nem. Rosenhügel).

Mitološke glave na Brežuljku ruža ili Brežuljka ljubavi i danas dominiraju ovim prelepim parkom. “Pet glava” veoma liče na likove rimskih vojnika, ali nije poznato da li likovi na vrhu stubova predstavljaju i članove porodice Karačonji:

 

Brežuljak ruža
Brežuljak ruža

Tekst i fotografije: Goran Aničić