Početna Srpska Atina Proleće 1983. godine na Limanu

Proleće 1983. godine na Limanu

a

Na fotografiji možete videti kako je naselje Liman 3, u Novom Sadu, izgledalo jednog davnog proleća 1983. godine. Naime, na fotografiji se vidi ugao ulica Narodnog Fronta i Šekspirove, koji i danas izgleda gotovo isto.

U prošlosti su u Novom Sadu postojali Mali i Veliki Liman. Mali Liman se nalazio na području današnjeg gradskog Centra (Starog Grada), a sve do početka tridesetih godina 20. veka tu su bile bare, peščani sprudovi, vodeno bilje, vrbe i livade. Ovaj Liman je obuhvatao današnji Dunavski park i područje uz Dunav do nekadašnjeg železničkog nasipa, ispod kojeg su bili podvožnjaci kao saobraćajna veza sa Velikim Limanom. Prostor Malog Limana uokvirivali su Dunav, Dunavska ulica, Zmaj Jovina ulica, ulica Kralja Aleksandra i nasip za železničku prugu (današnji Bulevar cara Lazara). Naziv Mali Liman se vremenom sasvim izgubio, kad je teren potpuno izgrađen i time centralno gradsko jezgro povezano sa Dunavom.

Liman je gradska četvrt Novog Sada koja zauzima 226 hektara gradske površine. Nalazi se u jugoistočnom delu grada, na južnom kraju Bulevara Oslobođenja i levoj obali Dunava, a podeljen je na mesne zajednice “Liman”, “Boško Buha”, “Liman III”, “Ivo Andrić” i “Ostrvo”.

Autor: StareFotorgrafije Novog Sada/ Fejsbuk
Foto: Vladimir Zubac