Početna Srpska Atina Koja zgrada na nekadašnjem Vilsonovom trgu ima “gaudijevske” dimnjake?

Koja zgrada na nekadašnjem Vilsonovom trgu ima “gaudijevske” dimnjake?

novi sad

Na fotografiji iz 1916. godine nalazi se Vilsonov trg, danas svima poznatiji kao Trg mladenaca.
Na desnoj strani slike nalazi se zgrada koja je izgrađena krajem 19. veka, danas sa spratom više, poznata kao “stara pošta”. Nekada se u zgradi stare Pošte nalazio znameniti hotel “Centar” izgrađen u stilu klasicizma i neorenesanse. Ispred ovog hotela nalazila se prostrana letnja bašta, tzv. “saletl teras” opkoljena zelenilom. U njoj su leti bile priređivane igranke za omladinu. Nakon probijanja bulevara Kraljice Marije zgrada je pretvorena u Poštu a ispred nje, fasadom okrenuto ka Bulevaru, niklo je i novo modernističko zdanje Pošte.

Zgrada levo, na fotografiji, isto izgleda i danas, to je Adamovićeva palata izgrađena 1911. godine. Ovo je najupečatljiviji i najlepši objekat na Trgu koji je pripadao bogatoj i uglednoj porodici Adamović, čuvenoj po proizvodnji kvalitetnog vina i konjaka (Adamovićevi vinogradi nalazili su se na mestu današnjeg dela grada zvanog Telep). Zgradu su projektovali Geza Markuš i Friđeš Špigel, arhitekte iz Pešte, a na njoj se ogleda uticaj mađarske secesije ali i modernistički duh koji posebno karakteriše krovnu konstrukciju sa gaudijevskim odžacima (Antonio Gaudi, arhitekta iz Barselone poznat po originalnim modernističkim zdanjima).

U prizemlju, u lokalu na uglu nalazila se veoma posećena kafana “Elita” koja beleži najbolje poslovanje u vreme gazdovanja Žige Mezeija koji uvodi po prvi put u varoši služenje bele i crne turske kafe, obezbeđuje štampu za goste, igranje šaha i bilijara, i kao najvažnije uveo je cigansku muziku kojoj je štimung davao uvaženi majstor Deže Kekenji. Beleži se da su u Eliti svirane sjajne mađarske ciganske romanse, igrao se čardaš i širile često melodije starih ruskih pesama. Danas se na mestu Elite nalazi restoran “Marina” sa sjajnim rustičnim ambijentom i nezaboravnim tamburašima.

Autor: Life Content
Foto: Fejsbuk, Stare fotografije Novog Sada