Početna Srpska Atina Znate li koja je najveća gradska palata u Novom Sadu?

Znate li koja je najveća gradska palata u Novom Sadu?

tanudzirceva palata

Nikola Tanurdžić bio je bio je trgovac, zadužbinar i dobrotvor. Na licitaciji, 1932. godine, za četiri miliona dinara kupio je plac gde je bila skromna građevina pivnice „Minhen“. Pošto je porušio pivnicu, počeo da planira podizanje titan poslovno-stambenog objekta. U julu 1931. godine, Tanurdžić je raspisao konkurs za izradu projekta za stambenu zgradu s bioskopom, hotelom i dućanima. Nikola Tanurdžić isplatio je autore svih nagrađenih radova, a izgradnju palate poverio je prijatelju Đorđu Tabakoviću, iskusnom kreatoru stambenih zgrada.

Grandiozni poduhvat izgradnje Tanurdžićeve palate započet je 1933. godine, da bi se ljudi u nju počeli useljavati već 1934. godine. Tlo na kojem je zidana bilo je peskovito, tako da se ispod zgrade, kao temelj, morala izliti ploča od armiranog betona deblja od 100 cm. Odlike modernog trgovačkog centra bile su izražene u zastakljenom prizemnom pojasu, sa 14 prostranih lokala, dok je na ostalih pet spratova izgrađeno 35 stambenih jedinica, do kojih se stizalo hodnicima na dvorišnoj fasadi. Peti sprat s terasom bio je namenjen domara, perionicama i pomoćnim prostorijama. Zgrada je sadržavala tri zasebna sistema za grejanje i posebne instalacije za snabdevanje toplom vodom, kao i dva lifta, za stanare i hotelske goste. Razume se, u palati se nalazio i neobično prostran stan od oko 300 m², namenjen Tanurdžić.

Prvi namenski izgrađen bioskop u Novom Sadu – „Reks“ bio je smešten na sredini palate, dugačke 105 metara. U prostranu dvoranu s indirektnim osvetljenjem moglo se smestiti čak 680 osoba. Hotel „Reks“ građen je od 1939. godine, nakon Tanurdžićevog i Tabakovićevog puta u Nemačku, gde su se upoznali s tehničkim rešenjima modernih hotela. Na spratovima iu potkrovlju bilo je smešteno 45 hotelskih soba s kupatilima, telefonima, radio-prijemnicima i uređajima za signaliazciju. Prizemni hol bio je obložen mermerom, dok je ulaz u restoran izveden s posebno raskošnom oblogom od švedskog mermera. Hotela je konačno izgrađen početkom ratne 1941. godine, tako da Nikola Tanurdžić nikada nije povratio uložena sredstva.

Autor: NsHronika.rs
Foto: Fejsbuk, Stare fotografije Novog Sada