Početna Travel Club Koje su opcije studentima koji su uplatili “Work and travel” putovanje?

Koje su opcije studentima koji su uplatili “Work and travel” putovanje?

0

Kako se u prethodnih nekoliko meseci odlučivalo šta će biti sa uplaćenim aranžmanima za putovanja i letovanja, tako se ovih dana i mnogi studenti raspituju, ali i brinu šta će biti sa njihovim programima i novcem koji su uplatili za putovanje u Ameriku putem programa “Work and travel“.

Milan Dolovac student je četvrte godine Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja. Prijavio se da ove godine ide na program Work and travel, međutim zbog situacije oko koronavirusa informacije o putovanju od strane agencije su mu do nedavno bile neizvesne, objašnjava Milan.

“Mi dva i po meseca tražimo od njih informacije za program i naravno taj finansijski deo dok oni nama, pokušavaju da nas zatrpaju informacijama o svemu ostalom i šta je program i tako dalje, i šta sve to obuhvata, a ne žele da nam spomenu taj finansijski deo. Šta i kako će sve biti sprovedeno, ukoliko mi sad odustanemo od programa.”

Iz agencije navode da, ukoliko studenti ne žele da učestvuju ni ove ni sledeće godine agencija zadržava iznos od 250 dolara, koji je propisan ugovorom i pravilima programa i da taj iznos spada u nužne troškove agencije.

Milan je uplatio 550 dolara troškova do sada. Četvrta je godina studija i sledeće godine ne može da putuje. Za ovu godinu mu je i poslodavac otkazao program, a on ne želi da rizikuje i hoće da odustane. Ne sviđa mu se ideja o kuponima i želi svoj novac.

“Ja sam u toj situaciji da meni može da bude isplaćeno 250 dolara, odnosno da mi bude zadržano 250 dolara a ostala suma novca isplaćena u kuponima. Nije mi realno da agencija zadrži toliku količinu novca. Zato što agencija u Hrvatskoj zadržavaju mnogo manju sumu novca i zato što znam da nužni troškovi agencije nisu toliki. Mislim i korona je i nama i njima isto toliko uticala”, ističe Milan.

Iz agencije kažu da se izdaje kupon u iznosu od 200 do 450 dolara u zavisnosti u kom procesu je bio student, a ostatak celog novca se refundira. I kupon je moguće unovčiti. Kuponi su bili jedini način i rešenje zbog nastale situacije kako bi studenti na kraju dobili svoj novac nazad, a neki otišli na program.

Milanu je, naknadno stigao imejl od agencije preko koje je prijavljen na program u kojem se spominju studenti koji nisu u mogućnosti da učestvuju u programu sledeće godine.

“U narednih 7 dana dostavićemo vam još pogodnosti za studente koji ne mogu učestvovati na programu sledeće godine zbog statusa na fakultetu kao i još dodatne pogodnosti za kupone, detaljno i svakodnevno radimo na dodatnim opcijama”.

U imejlu se navodi da se preostali iznos, koji se daje u kuponima može unovčiti, u junu 2022. godine. Za one studente koji još uvek nisu odustali, iz agencije kažu da im je potvrđeno da će studeti biti osigurani i za Kovid-19, ukoliko se eventualno zaraze u Americi.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay