Početna Aktuelno Investitor “Tvrđava Rezidensa”: Imamo sve papire, istekla je prethodna zaštita!

Investitor “Tvrđava Rezidensa”: Imamo sve papire, istekla je prethodna zaštita!

0
Novi objekat – Tvrđava Residence

Poslednjih godina svedoci smo propadanja brojnih znamenitosti i objekata širom Srbije koji se nalaze pod zaštitom države, pa čak i njihovog rušenja i bespravne izgradnje novih građevina, koje veoma često, nisu ni nalik prethodnim, a vrlo često, estetski veoma odudaraju od okruženja i kraja u kom se nalaze.

Nakon nedavno objavljenog teksta na portalu nshronika.rs o rušenju vile u Vase Stajića i kuće u Starom Majuru, obe pod zaštitom, redakciji ovog portala javio se investitor objekta “Tvrđava Residence“ Zoran Racić, koji tvrdi da poseduje svu neophodnu dokumentaciju i dozvole, iako su nam u Gradskom zavodu za zaštitu spomenika kulture pre tri nedelje negirali da je gradnja zgrada u delu Petrovaradina u Starom Majuru, nedaleko od Molinarijevog parka uopšte moguća.

U dokumentaciji koja je dostavljena redakciji ovog portala može se videti da je za pomenutu parcelu zaista izdata dozvola za rušenje postojećeg i izgradnju novog objekta, kao i da čitava procedura traje već nekoliko meseci unazad.

– Za novi objekat je priložena projektna dokumentacija u kojoj se traži rušenje postojećeg i izgradnja novog objekta koja je predviđena PDR-om. Kao što je navedeno u PDR-u, većem broju objekata pod prethodnom zaštitom je istekao rok prethodne zaštite, i u međuvremenu nisu stavljeni pod zaštitu kao kulturna dobra. Redovnom procedurom, preko CEOP-a sam podneo zahtev za izdavanje Urbanističkih uslova, lokacijskih uslova i pozitivan ishod zahteva. U PDR-u je tačno naznačeno kakav tip objekta je dozvoljen za gradnju u Starom Majuru i takav smo isprojektovali, poštujući kompletnu proceduru. Trudili smo se da sve, zajedno sa projektantima, arhitektonski i vizuelno, uklopimo uz susedne građevine i veoma nam je važno da budući objekat bude za ponos svih stanovnika Petrovaradina – izjavio je pre nekoliko dana Zoran Racić, investitor.

Inače, u ovom delu grada do sada nije bilo novogradnje i Petrovaradinci se plaše da će ukoliko se dopusti rušenje ove kuće, krenuti “epidemija” nakon koje će pomenuti deo grada potpuno izgubiti svoj prepoznatljivi duh.

Autor i foto: NSHronika.rs