Početna Aktuelno Pobednici izbora za “Najlepši maturski tablo Novog Sada” 2021. godine na ekskurziji...

Pobednici izbora za “Najlepši maturski tablo Novog Sada” 2021. godine na ekskurziji u Subotici

0

Tradicija maturskih tabloa, duža od jednog veka, zadržala se širom Vojvodine i svake godine u maju mesecu učenici završne godine srednjih škola i gimnazija sa ponosom pokazuju svoje fotografije i kreativne tabloe u izlozima gradskih prodavnica i lokala.

Konkurs već treću godinu zaredom organizuju Color Media Communications i portal nshronika.rs , a sve pristigle fotografije novosadskih srednjih škola i gimnazija objavljene su na Fejsbuk grupi „Izbor za najlepši maturski tablo Novog Sada“ gde se tokom maja i juna moglo glasati lajkovanjem fotografija, a sve pristigle tabloe smo predstavili i na internet portalu nshronika.rs.

Kao najlepši maturski tablo za generaciju 2020/2021. proglašen je razred koji je ove godine prvi poslao fotografiju svog tabloa, a to je Društveno-jezički smer IV-5 iz Gimnazije “Isidora Sekulić”.

Đaci ovog razreda juče su uživali na jednodnevnoj ekskurziji u Subotici, gde su posetili najznačajnije znamenitosti ovog grada, uključujući Gradsku kuću, jednu od najvećih Sinagoga Evrope i osvežili svoja čula sladoledom poslastičarnice “Pelivan”, čija se receptura čuva još od 1923. godine.

Nakon toga posetili su Palić gde su, uživajući u pogledu na plavetnilo jezera, čuli zanimljivu priču o Palićkoj Olimpijadi. Naime, baron Lajoš Vermeš organizovao je 26. avgusta 1880. godine Palićku olimpijadu (1880.-1914.), sportske igre na kojima se godišnje takmičilo na stotine najboljih sportskih igrača, kao preteča modernih Olimpijskih igara. Sam Vermeš upamćen je kao svestrani sportista, plivač i atletičar, gimnastičar, rvač, mačevalac i biciklista.

Ovu nezaboravnu avanturu zaokružili su ručkom na “Majkinon salašu”, jednom od najočuvanijih i najstarijih salaša ovih prostora. Priča o starinskom načinu pravljenja domaće pite od jabuka, u čijem bogatom ukusu su imali priliku da uživaju, istinski je zainteresovala naše maturante.

Nakon maturske večeri koju su proveli svi zajedno, ova ekskurzija im je pružila nezaboravno zatvaranje jedne priče i pripremu za novo životno poglavlje. Dragi maturanti, srećno!